Cheb: Nová kniha ukazuje to nejzajímavější z města (TV Západ)

0

cheb, reprezentativní kniha, chebský hrad, lubomír stiburek, martin stolař, boris redčenkov, jaromír boháč, infocentrum cheb


Vyšla nová reprezentační publikace města Cheb u příležitosti oslav 700. výročí zástavy Chebska českým králům. Na necelých 130 stránkách obsahuje koncentrát toho nejzajímavějšího z pohledu fotografů Lubomíra Stiburka a Martina Stolaře, architekta Borise Redčenkova s doprovodným textem před šesti lety zesnulého historika a archiváře Dr. Jaromíra Boháče.

Tematicky dělená kniha obsahuje šestici hlavních kapitol. První se věnuje klíčové chebské památce – hradu. Další pak souboru domů Špalíček a obecně domům na náměstí. Ty jsou z hlediska historické hodnoty mimořádně zachovalým dokumentem vývoje architektury. 

Kapitola kláštery a kostely ukazuje nejen dominanty, ale také jejich interiéry, ve kterých se nachází velké množství zajímavých prvků, soch, vitráží a dalších pozoruhodných artefaktů. 

Veřejné budovy a prostranství mapují nejen historicky zajímavá místa, ale také nové areály pod hradem, jež se současnosti těší velkému zájmu obyvatel města. Samostatnou kapitolu si vyžádaly i chebské krovy, které se ukázaly jako unikátní v rámci evropského prostoru. 

Fotografie se vyznačují kromě obecně známých panoramat také řadou unikátních kompozic, které se běžnému oku podaří zachytit jen výjimečně. Autoři například využili jarního blokového čištění ulic k zachycení některých míst, které jindy tolik nevyniknou kvůli všudypřítomným automobilům. 

Kniha byla vydána za podpory Ministerstva kultury v nákladu 1000 kusu a je dostání v turistickém Infocentru za 449 korun.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář