Cestující na železnici v kraji vítají dvě nové nádražní budovy

0

karlovarský kraj, nádražní budovy, tršnice, stráž, historie, správa železnic, nástupiště, oprava, fasáda, střecha, práce


Dvě obce v Karlovarském kraji - Tršnice a Stráž nad Ohří - mají nové nádražní budovy. Správa železnic dokončila opravu těchto dvou objektů, jež byly součástí tehdejší Buštěhradské dráhy na trati Praha – Kladno – Chomutov – Karlovy Vary – Cheb. Oba stavební zásahy respektovaly a zachovaly historickou hodnotu budov.

Ve Stráži nad Ohří se opravy týkaly fasády, střechy, klempířských prvků, veřejně přístupných prostor a přístupových cest. Zhotovitelem prací byla firma DOSTA a celkové náklady za práci dosáhly částky ve výši 8 milionů korun. Nádražní budova ve Stráži nad Ohří vznikla v roce 1899 podle projektu vrchního inženýra Antonína Königa a za léta své existence prošla změnami stejně jako vlastní železniční stanice. V souvislosti s dokončením opravy Správa železnic připravuje otevření původní čekárny, která bude dálkově monitorována.

Nádražní budova v Tršnici stojí od roku 1898 a až do dneška se dochovala bez necitlivých stavebních zásahů. V letošním roce došlo k celkové opravě objektu. Budova má nyní novou fasádu a střechu. Opraveny byly i přilehlé veřejné prostory a chodníky. Stavební práce i v tomto případě provedla firma DOSTA. Náklady na rekonstrukci nádražní budovy se vyšplhaly na 11 milionů korun. V Tršnici by mělo v budoucnu dojít také k úpravě nástupišť v rámci připravované rekonstrukce traťového úseku Tršnice – Cheb.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje
Foto: Správa železnic



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář