Boží Dar: Štola Johanes přivítala první návštěvníky

0

boží dar, štola, štola johanes, sezóna, turistická sezóna, zahájení, krušné hory, karlovarský kraj, region24


Památka, zapsaná od roku 2019 na Seznamu světového dědictví UNESCO spolu s dalšími hornickými unikáty na české a saské straně, otevře svoji již 8. sezónu. Štola byla znovu „objevena“ a prozkoumána před více než 20 lety. 

Jednatelka provozující společnosti Služby Boží Dar s.r.o. Ing. Blanka Nováková uvedla: „Předchozí dvě turistické sezóny jsme zahajovali v důsledku pandemie COVID-19 s měsíčním zpožděním. Opravdu se těšíme na standardní provoz bez restrikcí a omezení pro české i německé návštěvníky.“   

A Ing Nováková doplnila: „Již od 1. dubna i přes relativně vysokou sněhovou pokrývku v Krušných horách provádíme technické revize a přípravné práce v krušnohorském podzemí. Tam naštěstí nesněží, za to se musíme vypořádat se zvýšenou hladinou podzemní vody a vlhkostí. V některých štolách se právě v tomto období plní podzemní jezírka, třeba nedaleký Kohlreuter, který si můžete prohlédnout v online aplikaci Živé hory.“ 

Jarní příprava zahrnuje opravy a výměny výdřev, žebříků a další přípravné práce a kontroly skalního masivu, ze kterého na Zlatém Kopci u Božího Daru středověcí horníci těžili tolik ceněné rudy. 

Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů: základní či velkou trasu v časovém rozpětí od 1,5 – 2,5 hodiny.  

Jak se připravit? 

Pevná obuv, teplé oblečení pro teploty kolem 7 stupňů, fyzická kondice pro výstup po žebřících až 40 m na povrch k replice žentouru, nabitý mobilní telefon (počítat se slabým signálem v tomto zapadlém údolí Krušných hor). 

Vyplatí se také procházka o několik stovek metrů níže po proudu Zlatého potoka, kde jsou zachované další dobývky, odvaly po bohaté hornické činnosti kolem štoly Johannes. 

Během této návštěvnické sezóny připravuje štola Johannes další aktivity, těšit se můžete na akce v rámci oslav 3. výročí zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO (6.července) nebo na Den památek UNESCO. 




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář