196 miliard korun, 16,2 % českého maloobchodu a 75 tisíc zaměstnanců přímo v e-shopech, to je podle APEK e-commerce v ČR

0

e-commerce, maloobchod, e-shopy


Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která sdružuje subjekty ze všech kategorií českého on-line prostředí, dnes představila vybraná data z komplexní Studie přínosů e-commerce v ČR. Nejdůležitější výstupy zveřejnila na svých webových stránkách a umožnila tak veřejnosti zjistit více o tomto dynamicky rostoucím odvětví maloobchodu. Výstupy by měly pomoci také státní správě lépe poznat přínosy elektronického obchodu pro českou ekonomiku.

APEK přichází s dosud chybějící komplexní analýzou internetového prodeje v České republice. „S dotazy na přínos e-commerce, a to nejen z hlediska celkových obratů, ale také dopadů na náš maloobchod či zaměstnanost, se setkáváme pravidelně. Řadu dat známe a vývoj samozřejmě sledujeme dlouhodobě, ale tentokrát jsme se rozhodli připravit opravdu podrobnou analýzu. V té se věnujeme všem uvedeným klíčovým tématům, stejně jako mnohým dalším. Nejdůležitější výstupy ze studie poskytujeme ode dneška veřejně na našem webu na adrese data.apek.cz,“ představuje nový projekt asociace její výkonný ředitel Jan Vetyška.

A jaká jsou tedy nejzajímavější souhrnná data o české e-commerce? „V roce 2020 dosáhla hodnota obratů za prodej zboží prostřednictvím internetu 196 miliard korun. To podle našich analýz znamená podíl na českém maloobchodě ve výši 16,2 %, tedy o 3,4 procentního bodu více než o rok dříve. Počet zaměstnanců přímo v e-shopech dosáhl v roce 2020 přibližně 75 tisíc, dalších více než 30 tisíc pak pracovalo pro poskytovatele navazujících služeb,“ vyjmenovává Vetyška.

Z odpovědí spotřebitelů na vybrané dotazy vyplynulo několik dalších zajímavých údajů. Platbu kartou přímo při nákupu na internetu označilo jako nejčastější způsob úhrady 46,5 % uživatelů. Rozhodně už tak nemůžeme mluvit o tom, že by Češi při nákupech preferovali především dobírku.

„Výstupy studie, které jsou aktuálně veřejně dostupné, představují ty nejdůležitější ukazatele z našeho oboru. Řadu dalších pak máme v APEK k dispozici a jsme připraveni se o ně především se státní správou či médii podělit. Věříme, že tato čísla potvrdí důležitost e-commerce pro celou českou ekonomiku a přitáhnou pozornost odpovědných zástupců k její další podpoře. E-shopy totiž dnes reprezentují opravdu velmi významnou část českého retailu,“ doplňuje Jan Vetyška.


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář