Žlutice, Nejdek: Elitní vojáci měli na základních školách velký úspěch

Ani školní zvonění nezastavilo zvídavé otázky školáků - vojáci v Karlovarském kraji zabodovali.

dezinfekce

Učitelé si mohli dát na dvou školách v Karlovarském kraji pohov, za katedrou je na jeden den vystřídali elitní vojáci ze žatecké 4. brigády rychlého nasazení. Na základní školu ve Žluticích a v Nejdku ve čtvrtek a v pátek dorazil program Ministerstva obrany POKOS (Příprava občanů k obraně státu), kde muži s červenými barety učili žáky základy první pomoci či chemické ochrany.

„To, že se před děti postaví voják v uniformě a názorně jim v rámci zdravotnické přípravy předvede, jak zachránit kamarádovi život nebo jak se zachovat při živelních pohromách, má určitě jinou váhu, než když se o to pokusí kdokoliv jiný,“ vysvětlila Daniela Hölzelová z Ministerstva obrany.

Cílem projektu POKOS je připravit děti a studenty prakticky na situace, se kterými se mohou v dnešní době setkat. Mimo praktických ukázek přivezli výsadkáři ze Žatce i přednášky o historii armády na našem území či aktuální zkušenosti ze zahraničních misí.

„Děti nejvíce zajímalo, jak vypadá naše základna v Afganistánu, co děláme ve volném čase či jaké je tam počasí. Velký zájem mě mile překvapil,“ řekl kapitán Milan Němec ze 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce, kterého společně s jeho kolegy nechtěli žáci především devatých ročníků pustit bez odpovědí na všechny otázky zpátky do kasáren.

„Podobně jako děti jsme nadšeni. V dnešní době si nikdo nemůže být jistý, co se může stát. Proto si moc ceníme, že nám vojáci ukázali základy první pomoci či praktické rady při mimořádných situacích. Potěšilo mě i to, ze děti viděly například školy a podmínky v Afgánistánu, a tak si snad budou více cenit toho, co tu v republice mají," shrnula svůj pohled na POKOS na škole ve Žluticích místní učitelka Michaela Maňáková.

A že informace padly na úrodnou zem, dokázali i dva školáci, kteří si cestou ve vlaku domů, vyprávěli o nových znalostech a předváděli si obdržené dárky za správně odpovědi.

Pro své velké znalosti obdržel nejvíce dárků René Rudolský z 8.B ze ZŠ Nejdek.

„Moc mě baví chemie, proto nebyl problém odpovídat na otázky vojáků. Moc se mi to líbilo a ani se mi nechce domů,“ řekl smutně osmák René.

Návštěvu v maskáčích si neužil jen druhý stupeň základní školy, pro který je POKOS určen, ale i nejmenší žáci. Ti si prohlédli na dvoře školy vojenskou techniku a deset nejlepších autorů výtvarné soutěže na téma Armáda České republiky obdrželo od mužů v zeleném hodnotné ceny.

Zdroj: Petr Toman 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.01.2018 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy