Zastupitelé jednali o otevření výukového střediska letecké školy pro piloty civilních letadel v Karlových Varech

Na zářijovém zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje byl projednáván záměr otevření výukového střediska letecké školy F AIR v Karlových Varech, ve kterém by se měli vzdělávat budoucí piloti civilních letadel.

dezinfekce

Výcvik bude probíhat na místním mezinárodním letišti a projekt regionu přinese celou řadu synergických efektů. 

Letecká škola F AIR má 28 letou tradici v oboru vzdělávání leteckého personálu. V současnosti jí navštěvují studenti ze 47 zemí světa. Její absolventi pracují nejenom jako piloti, ale také například jako manažeři a experti v nadnárodních leteckých společnostech. Pro spolupráci s naším regionem se vedení školy rozhodlo z toho důvodu, že Karlovy Vary disponují perfektně vybaveným letištěm a velmi dobrou navazující infrastrukturou. Karlovarský kraj zároveň jasně deklaroval zájem o participaci na tomto významném mezinárodním projektu a také nabídl vhodné podmínky.

„Je to pro nás jedinečná příležitost, jak do našeho regionu přivést mezinárodní školu, vytvořit nová pracovní místa a zároveň oživit provoz na letišti v Karlových Varech, pro které to bude mít nezanedbatelný finanční přínos. Díky tomu na sebe karlovarský region také přitáhne pozornost leteckých společností. Projekt se samozřejmě neobejde bez drobných investic do vybudování potřebného zázemí, jako jsou například hangáry pro výuková letadla. Investice se však Karlovarskému kraji vrátí do tří let,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Martin Hurajčík, jenž vedl s vedením školy potřebná jednání.

Na zasedání zastupitelstva vystoupil i výkonný ředitel společnosti F AIR Michal Markovič, který přiblížil, jak bude probíhat samotná výuka kurzu s oficiálním názvem Integrovaný výcvik Dopravního pilota. „Výcvik trvá čtrnáct měsíců a bude do něj ročně zapojeno na šedesát až sedmdesát vysokoškolských studentů. Škola k výuce využívá ty nejmodernější letecké stroje. Jedná se o velmi malá dvou až čtyřmístná letadla, která nejsou téměř vůbec slyšet. Hluková zátěž je tedy minimální. Létat se nebude nad Karlovými Vary a v žádném případě nepůjde o akrobatické lety, jak se spekulovalo,“ upřesnil Michal Markovič. 

Důležitým partnerem projektu je ČVUT – Ústav letecké dopravy. Záměr je plně podporován i ze strany Ministerstva dopravy ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Podle prognóz se letecké společnosti budou v nejbližších letech potýkat s velkým nedostatkem pilotů. Letecká doprava se neustále rozvíjí a již nyní jsou personální kapacity velmi omezené. Zájem o výuku tak do budoucna ještě určitě poroste.

zdroj: Stránky Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy