Záchranáři musí umět i vyjednávat

Na některých výjezdech musejí záchranáři kromě své odbornosti zapojit i své přesvědčovací schopnosti a trpělivost. To se týkalo i středečního případu, nad kterým visí několik otazníků a záchranáři z něj neskrývají rozčarování. K události došlo ve Středočeském kraji, přesto zveřejňujeme.

dezinfekce

Po 16. hodině přijalo operační středisko informaci od muže, že jeho partnerka zhruba před třemi hodinami doma porodila, krvácí, začíná být bledá a rty má promodralé. Dítě je ale prý v pořádku. Operátorka na místo okamžitě vyslala posádku rychlé zdravotnické pomoci a lékařku ve vozidle systému rendez-vous. Když, poté operátorka vznesla doplňující otázku, která byla nasnadě, jestli se jedná o domácí porod, byla ubezpečena, že ne, ale muž opakovaně zmiňoval, že jim tam pomáhá kamarádka.

Poté, co záchranáři dorazili na místo, nalezli na zemi ležící podchlazenou silně krvácející ženu, která byla sice při vědomí, ale vzhledem k velké krevní ztrátě byla ve vážném ohrožení – v šokovém stavu. Dítě na matčině břiše leželo stále, i po třech hodinách od porodu, spojeno s matkou pupečníkem a placenta zůstala neodloučena.

Záchranáři ženě zajistili žilní vstup, aby jí mohli doplněním tekutin vyrovnat krevní ztrátu. Komunikace s mužem, dvěma přítomnými osobami a rodičkou byla nadále napjatá, neboť udíleli záchranářům neodborné rady ohledně léčby, důrazně trvali na tom, že má být žena léčena jen doma, a dítěti nebude přerušena pupeční šňůra.

Záchranáři se snažili rodičku přesvědčit, aby dovolila aspoň uskřípnout pupečník, neboť stav bez ošetření by po takové době mohl ohrozit zdraví novorozence. To se jim nakonec povedlo a došli k jakémusi kompromisu, že pupeční šňůru přeruší skalpelem sám partner ženy. Pacientka odsouhlasila následně i transport do spádové nemocnice. Ani to ale nebylo jednoduché, protože poté se rozvinula další debata, neboť odmítala, aby byl novorozenec vyšetřen pediatrem a aby bylo dítě např. omyto.

Podobné případy vždy rozproudí debatu obou protistran. Odborníků, kteří opakovaně upozorňují na možnost ohrožení zdraví a života rodiček a dětí při domácích porodech, a těch, kteří kopou za „druhý tým.“ Za ty, pro něž je domácí porod vyústěním jejich pseudosvobody, pohrdání a nedůvěry v české zdravotnictví jako takové.

Středeční případ nakonec díky záchranářům dopadl dobře, a přestože pacientka i její okolí domácí porod nepřiznali a tvrdili, že šlo pouze o překotný porod, vzhledem k následným událostem a časové prodlevě mezi porodem a telefonátem zůstává nad tímto výjezdem pachuť domácího porodu, který by bez jakýchkoliv pochyb tentokrát ohrozil život rodičky.


Zdroj: facebookové stránky Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy