Výroba nových vlaků pro Karlovarský kraj běží naplno

Po kolejích v Karlovarském kraji budou už v příštím roce jezdit nové moderní elektrické vlaky. V rámci společného projektu Karlovarského, Plzeňského kraje a Českých drah vyrábí soupravy plzeňská Škoda Transportation. O tom, že práce na dodávce úspěšně pokračují, informoval přímo na místě zástupce médií náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Hurajčík.

dezinfekce

Vozy šetrné k životnímu prostředí budou mít přehledný informační systém, bezbariérový přístup, více místa pro kola a kočárky, klimatizaci, dveře s širokými vstupy pro snadné nastupování a vystupování a připojení k internetu přes wi-fi.

„Ve výrobě jsou celkem 4 vlakové soupravy za půl miliardy korun, z toho 85 procent pokryje evropská dotace prostřednictvím Operačního programu doprava II. První cestující se s nimi svezou na jaře roku 2021, v našem kraji to bude na tratích Karlovy Vary - Cheb - Mariánské Lázně – Plzeň. Jsem rád, že jsme dokázali dotáhnout tento společný projekt do konce a budeme moci nabídnout našim obyvatelům úroveň cestování odpovídající 21. století,“ uvedl Martin Hurajčík.

Nové vlaky budou prokládat dvouhodinový interval rychlíkových spojů, které na trati jezdí v současnosti. Půjde o takzvaný spěšný vlak a bude mít také dvouhodinový interval, takže vlakové spojení mezi regiony bude každou hodinu. I když má vlak mnohem více zastávek než rychlík, bude doba cestování na stejném úseku jen o šest minut delší.

Před časem také Karlovarský kraj využil výzvy v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a podal 4 žádosti o dotace na pořízení nových ekologických autobusů na stlačený plyn pro veřejnou dopravu v regionu. Nové vozy by nahradily stávající zastaralé dieselové autobusy. Žádosti jsou dohromady v částce 800 milionů korun, celková hodnota zakázky přesahuje 1 miliardu.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy