Vychází životopisná kniha o Johannesu Mathesiovi

Věděli jste, že Johannes Mathesius (†1565), který působil v úřadu rektora městské školy a posléze faráře v Jáchymově téměř čtvrtstoletí, byl stěžejním reprezentantem Wittenberské reformace v českých zemích?

dezinfekce

Pokud ne, pak si nenechte ujít akci, během níž historik a filosof Petr Hlaváček představí životopisnou knihu o tomto výjimečném teologovi. Přednáška a křest publikace se uskuteční již tuto sobotu 15. června v Královské mincovně v Jáchymově. 

Životní příběh a dílo tohoto učence humanistické orientace jsou v české historiografii i v prostředí křesťanských církví poněkud opomíjeny. Kniha je koncipována jako kulturně-historický esej, v němž jsou představeny Jáchymov a Krušnohoří jakožto specifická kulturní krajina, jedno z významných ohnisek evropských reformací v česko-saském hraničím prostoru. Zároveň se lze v publikaci zevrubně seznámit s Mathesiovou osobností.

Knihu s názvem „Johannes Mathesius. Opomíjený příběh z dějin wittenberské reformace“ vydala Lutherova společnost s podporou Ministerstva kultury ČR. Akci, během níž bude slavnostně pokřtěna, pořádá Sborový dům Českobratrské církve evangelické v Jáchymově, Evangelická církev augsburského vyznání v České republice a Muzeum Karlovy Vary.

Začátek je v 17 hodin a vstupné je pro všechny návštěvníky zdarma.



Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy