Vojtova metoda pomůže v ostrovské nemocnici léčit více dětí než dříve

Více dětí s pohybovými obtížemi mohou pomocí Vojtovy metody nyní léčit na oddělení fyzioterapie Nemocnice Ostrov. Další dvě zdejší fyzioterapeutky absolvovaly náročný kurz, určený speciálně pro děti - Aplikace vývojové kineziologie dle Vojty u hybných poruch v dětském věku u renomované olomoucké společnosti RL-Corpus s.r.o. (RLC).

dezinfekce

Ta je jedinou institucí v ČR, která má akreditaci na certifikované kurzy Vojtovy metody, garantovanou Mezinárodní Vojtovou společností (IVG). Kurz se otevírá jednou za dva roky pro 24 účastníků a zatím ho absolvovalo pouze 860 fyzioterapeutů. 

„Téměř okamžitě se nám zaplnila kapacita. Zájem pacientů je veliký. Kurz je ale velice finančně i časově náročný. Navíc je o něj enormní zájem kvůli jeho výjimečnosti, a v pořadníku jste i několik let,“ uvedla Monika Krausová, vrchní fyzioterapeutka zdejšího rehabilitačního oddělení.

Vojtovou metodou teď v Ostrově léčí tři fyzioterapeutky pro děti a dvě fyzioterapeutky pro dospělé. Podle nově proškolených fyzioterapeutek Anety Knížkové a Blanky Koldinské, které doplnily Petru Myslíkovou, je o léčbu Vojtovou metodou enormní zájem. 

„Vojtova metoda se dá u dětí aplikovat již od samého narození. Nejčastěji se věnujeme syndromu tzv. šikmého krku, centrálním koordinačním poruchám a poruchám hybnosti,“ jmenují fyzioterapeutky.

„Nejdůležitější je to, že se rodiče sami aktivně zapojí do terapie a aplikují ji čtyřikrát denně. My rodiče všechno naučíme, ale hlavní zodpovědnost je především na nich. Musí dodržet terapeutický plán, být svědomití a výsledek se dostaví,“ vysvětlují fyzioterapeutky. 

Hlavní body plánu spočívají v „komunikaci“ s centrální nervovou soustavou dítěte, kde jsou geneticky zakódované vrozené pohybové vzory. Po těle je devět aktivačních, tzv. reflexních bodů, které je nutné stimulovat. Základem je pak soubor cvičebních technik používaných k léčbě hybných poruch, které byla objeveny panem profesorem MUDr. Václavem Vojtou, a aplikovány na začátku zejména u dětí z dětskou mozkovou obrnou.

„Pokroky děláme naprosto zásadní. Někdy jsou vidět už po jednom týdnu, ale důležité je opravdu zapojit rodiče,“ doplňují fyzioterapeutky.

Jedním z pacientů je dnes 1,5letý Filip Lafek. Jeho matka Kamila v půl roce zjistila, že jeho motorický, tělesný vývoj není v pořádku.

Dnes naštěstí začíná chodit. Nebýt ale proškolených fyzioterapeutek z ostrovské nemocnice nemuselo to tak být. Jeho motorický vývoj by neodpovídal jeho věku a byl asymetrický. Filípek zapojoval do lezení pouze jednu stranu. Nelezl tak jak je běžné, ale posunoval se pouze nožičkou. 

„Diagnózu určila fyzioterapeutka při hře. Vyšetření nebylo zatěžující, stresové. Vše šlo ryze přirozenou cestou,“ chválí maminka.

„Poté mi fyzioterapeutka poradila jak aktivovat správný vývoj pomocí Vojtovy reflexní lokomoce a správně cvičit. Cvičili jsme doma čtyřikrát denně. Cviky nebyly bolestivé, i když se Filipovi do cvičení nechtělo, tak to děláme pro něj. Změna je za půl roku veliká. Jsme zdraví a důležité je, že jsme dohnali stejně staré děti,“ shrnuje Kamila Lafková.


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 17.12.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy