Vichřice. Hasiči řešili přes tři stovky zásahů

Silný vítr zasáhl v pondělí také Karlovarský kraj. Na základě výstrahy meteorologů zasedal od nedělního večera štáb hasičů, který se připravoval na větší počet událostí, na operačním středisku a také na příjmu tísňové linky byl posílený počet příslušníků. Během pondělní noci a dne až do úterního rána provedli hasiči v kraji celkem 358 zásahů. Z tohoto počtu se jednalo o 8 dopravních nehod, 8 požárů, 2 plané poplachy, 1 únik nebezpečných látek a 2 záchrany osob a zvířat.

dezinfekce

Ostatní tvořila technická pomoc, nejčastěji odstranění spadlých stromů na silnice, domy či zaparkovaná auta. Další častou pomocí, konkrétně ve 46 případech, bylo odstranění nebezpečných stavů převážně u uvolněných částí střech různých domů.

Ve statistickém sledování událostí je vedeno od pondělní půlnoci do úterního dopoledne 255 přijatých a řešených událostí. U některých z nich bylo nutné vyslané zasahující jednotky hasičů v rámci jedné události poslat i na další místa, kde bylo potřeba jejich pomoci. Přesnější je tak údaj 358 zásahů, tedy míst, kde hasiči prováděli nějaký zásah. U těchto zásahů bylo nasazeno celkem 336 kusů zásahové techniky a na místě pracovalo 1270 hasičů z řad profesionálních a dobrovolných sborů. Průměrná vzdálenost ujetá hasičů k místu zásahu byla šest kilometrů, průměrná doba strávená u jednoho zásahu od vyhlášení poplachu do odjezdu jednotky byla 44 minut. Celkem bylo v terénu během likvidace následků větru a ostatních mimořádných událostí 68 jednotek hasičů.

Hlášení o událostech přijímali operátoři na tísňových linkách 150 a 112. Během pondělních čtyřiadvaceti hodin takto přijali celkem 529 hovorů, ze kterých byla následně založena událost a vyslány jednotky hasičů. Nejvíce volání bylo v době mezi šestou a osmou hodinou ranní, konkrétně 102 přijatých hovorů, a poté mezi polednem a jednou hodinou odpoledne, konkrétně 92 hovorů.

Po celou dobu řešení mimořádných událostí zasedal štáb hasičů, který spolupracoval se štábem Karlovarského kraje. Monitorovala se především situace v přerušených dodávkách elektrické energie a pro zajištění dalších životních potřeb, pomoc hasičů v tomto směru nebyla nikde vyžádána.

Škody způsobené během událostí v souvislosti s větrem si řeší sami majitelé s pojišťovnami.

Během vichřice došlo i k tragické nehodě - o této jsme vás včera informovali zde.

Nehoda z pohledu hasičů - Auto se převrátilo na střechu, řidič zemřel.

Jedno osobní auto havarovalo v pondělí po poledni u Nové Vsi na Sokolovsku. Vozidlo sjelo ze silnice a převrátilo se na střechu. Přivolaní hasiči vyprostili řidiče a okamžitě zahájili oživování muže, ve kterém pokračovali až do příjezdu posádky záchranné služby. Lékař poté konstatoval smrt. Hasiči zajistili místo nehody, provoz v místě havárie byl uzavřený. Zraněná spolujezdkyně byla převezena do karlovarské nemocnice. Protože byla ve špatném psychickém stavu, byla ženě nabídnuta první psychická pomoc. Posádka vozidla byla z Německé spolkové republiky, žena si přála pomoc psychologa z Německa. Psycholog hasičů zajistil kontakt na interventy, přes operační středisko byl navázán kontakt a hasiči poté na hranice vyslali vozidlo, které tým psychosociální pomoci převezl do karlovarské nemocnice a následně i do místa ubytování německých turistů v Mariánských Lázních a poté zpět do Německa.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 11.02.2020 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy