Velkým úspěchem vězňů z Věznice Horní Slavkov skončila mezinárodní výstava v Polsku

Každoročně se koná v polském Sztumu výstava prací vězňů ze zemí střední a východní Evropy. I v letošním roce poslala do Polska Vězeňská služba ČR řadu prací vězňů z českých věznic.

dezinfekce

V mnohém by šlo tyto práce nazvat i uměleckými díly a ta si někdy nezadají ani s díly renomovaných umělců. Výstava je velkým kulturním svátkem a zároveň má i dlouholetou tradici. O to potěšitelnější je, že se „naši“ vězni vůbec neztratili, ba naopak, získali nejvíce cen ze všech vystavovatelů, a to čtrnáct. A z tohoto počtu si pak vězni z Věznice Horní Slavkov odvezli hned cen pět za výrobu haptického modelu relikviáře Sv. Maura, jedné ze dvou nejvzácnějších národních kulturních památek.

O tom, že model relikviáře sv. Maura, který vyrobili vězni, zamířil do Polska, jsme vás informovali zde.

"Touto cestou děkujeme jak Zámku v Bečově, který umožnil model, podle zde uloženého originálu, zhotovit a zajistil i převoz na výstavu, ale i p. Radku Jirsovi, který stál u „zrodu“ této modelářské dílny, a stejně tak i všem oceněným vězňům, kteří model zhotovili," uvádí Mgr. Jiří Hrubý.

"Na závěr mi dovolte položit čtenářům malou hádanku. Uhádnete, cože se to skrývá na poslední přiložené fotografii za rozpracovaný další model významné české stavby? Jako nápověda může sloužit to, že se jedná o vodní hrad. A až bude i tento model hotový, spolu s řadou již zde instalovaných jej najdete v Mariánských Lázních," dodává. 


Zdroj: Mgr. Jiří Hrubý, tiskový mluvčí Věznice Horní Slavkov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 27.06.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy