Valeč: Jako fénix z popela vstal státní zámek

Na samé hranici tajemných Doupovských hor leží městečko Valeč, barokní perla kraje. Jeho dominantou je barokní zámek přestavěný z gotického hradu. Hlavním lákadlem pro návštěvníky je přírodně – krajinářský park, kostel Nejsvětější Trojice a již zmíněný zámek.

dezinfekce

První písemné zmínky o Valči jsou již z roku 1358. Během historie měl zámek mnoho majitelů a prošel celou řadou přestaveb. Po válce se zámek stal na krátkou dobu sanatoriem pro válečné veterány, v 50. letech útočištěm pro korejské děti a na dlouho poté dětským domovem. V roce 1976 zámek zachvátil zničující požár.

"Požár v půdním prostoru severního křídla zámku byl zpozorován zaměstnanci dětského domova kolem 4.00 hodin ráno dne 2. dubna 1976. Pro hustý kouř v půdním prostoru se nepodařilo zaměstnancům dětského domova proniknout s jednoduchými hasebními prostředky k ohnisku požáru a proto byl v zámku vyhlášen poplach a nařízena evakuace zde ubytovaných 80-ti dětí..."

Tolik citace ze zprávy hasičů o likvidaci ničivého požáru. I přes jejich velké nasazení se požár díky absenci vody nedařilo zvládnout tak, jak bylo třeba. Barokní koupadlo coby nejbližší zdroj vody bylo vypuštěno. Voda se tedy musela přivážet. Zmíněná hasičská zpráva mimo jiné vyvrací i fámy a domněnky o příčinách požáru. Nezaložily jej úmyslně týrané a zneužívané děti. Příčina byla podle zasahujících hasičů jednoznačná – požár vznikl v poškozeném komíně mezi 2. patrem a půdou.

Obnova tohoto kouzelného zámku trvá dodnes. Dnes jsou již zámečtí připraveni. Vody v koupadle je pro začátek dost, a kdyby došlo k nejhoršímu, bude možné hasit rovnou z hydrantů osazených v zámeckých chodbách.

Prohlídka zámku
I přes stále probíhající rekonstrukci můžete zámek Valeč navštívit. Nečekejte ale klasikou zámeckou expozici. Během volné prohlídky bez průvodce se můžete seznámit se současným stavem zámeckých interiérů. Původcovské texty jsou samozřejmě k zapůjčení. Prohlídka s průvodcem je však také možná.

Kromě zámku můžete navštívit Kostel Nejsvětější Trojice s barokním mobiliářem, jehož rekonstrukce byla dokončena v roce 2011. Při návštěvě areálu neopomeňte ani na zámecký park.

Více informací zde.

Zdroj: Živý kraj

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy