V rámci policejní operace Vombat bylo jen v ČR obviněno 60 osob

V rámci mezinárodní operace, která probíhala ve spolupráci orgánů činných v trestním řízení České republiky, Spojených států amerických a Australského společenství, kdy se podařilo rozkrýt organizovanou skupinu obchodníků s kokainem a heroinem v řádech stovek kilogramů, působící na území čtyř kontinentů a obvinit jen v České republice celkem 60 osob, byl ze strany vyšetřovatele Národní protidrogové centrály předložen státnímu zástupci návrh na podání obžaloby.

dezinfekce

Návrh na podání obžaloby směřuje proti 58 osobám, jedna osoba v průběhu vyšetřování zemřela a jedna osoba byla odsouzena k výkonu trestu v Austrálii. Vyšetřování potvrdilo původní obvinění a byla opatřena celá řada důkazů. Rovněž byla prokázána celková hodnota přepravovaných drog ve výši 2,1 miliardy Kč.

Předmětem vyšetřování byla trestná činnost spojená s přepravou nelegálních drog ze zemí blízkých produkčním oblastem do Austrálie a na Nový Zéland. K těmto účelům měla skupina, v jejímž čele stáli tři hlavní organizátoři, propracovaný systém najímání kurýrů na území České republiky.

Obviněným hrozí, v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení, tresty odnětí svobody v délce trvání od 10 až do 18 let.

V rámci trestního spisu vedeného australskou policií byli zadrženi čtyři kurýři, kteří byli již pravomocně odsouzeni k trestu odnětí svobody v délce trvání 7 a 9 let. 


kpt. Mgr. Barbora Kudláčková


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy