V Karlovarském kraji končí staré televizní vysílání

Přechod na nové televizní vysílání v Karlovarském kraji čeká 12. února 2020 skoro 300 tisíc lidí. Zatímco diváků vybavených například internetovou televizí, moderním televizorem nebo moderním set-top boxem se změna nijak dramaticky nedotkne, určité komplikace hrozí lidem žijícím v bytových domech se společnou anténou.

dezinfekce

Hladký přechod na nový formát DVB-T2 musí zajistit pomocí servisního technika. Čekací doby jsou ale i čtrnáct dní. Navíc, jak ukazují poslední čísla ministerstva průmyslu a obchodu, téměř polovina diváků neví, kdy u nich vysílání ve starém formátu končí.

Problematické byty se společnou anténou
Každý druhý byt v Česku se nachází v bytovém domě. Nemalý podíl představují jednotky se společnou anténou, která bez přenastavení neumožňuje příjem nového vysílání. Pokud obyvatelé nechtějí zůstat bez televize, musí si dopředu objednat technika a počítat s tím, že čekací lhůty se mohou vyšplhat až a čtrnáct dní. Objednat technika může vlastník objektu, pověřený člen výboru nebo správce. Přeladit anténu však jde až po změně kmitočtů. Hrozí tedy, že některé domácnosti mohou být nějakou dobu bez televizního příjmu. 

Praktické kroky pro hladký přechod na nové televizní vysílání
Od 12. února 2020 (po půlnoci) se v Karlovarském kraji odmlčí všech 8 vysílačů, které šíří pozemní signál ve formátu DVB-T. Nové vysílání přejde na formát DVB-T2. Pro hladký přechod na novou formu vysílání mohu obyvatelé regionu udělat několik kroků.

„Lidem, kteří si pořídí například internetovou televizi, odpadnou starosti spojené s čekáním na technika a na přenastavení společné antény. Nebudou se muset zabývat ani sháněním často vyprodaného přídavného set-top boxu nebo řešit, zda si jejich televizor s novým signálem poradí. Zprovoznění internetové televize je velmi rychlé a technicky jednoduché,“ popisuje mluvčí O2 TV Lucie Jungmannová. 

Ministerstvo: polovina lidí neví, kdy dojde ke změně vysílání v jejich kraji
Podle posledního průzkumu pro ministerstvo průmyslu a obchodu zajímá informace o vypínání pozemního vysílání především muže. Zájem o informace o DVB-T2 obecně stoupá s věkem. Pro starší skupiny obyvatel je výrazně důležitá informace o datech vypnutí DVB-T2. Přestože v listopadu 2019 o přechodu na DVB-T2 vědělo 92 % relevantní populace, téměř polovina nevěděla, kdy k přechodu dojde v jejich kraji. Mnozí lidé si tak myslí, že přechod nastane v roce 2021 a přípravu nechávají na poslední chvíli.  

„V prvních vlnách lidé řešili situaci těsně před vypnutím starého vysílání. Pořízení internetové televize bylo častým krokem. Týdně jsme v regionech evidovali tisíce nových aktivací. Koncem ledna službu odebíralo celkem 443 tisíc zákazníků, což je rekordní meziroční nárůst o 106 tisíc. Předpokládáme, že zájem o naší službu bude na Karlovarsku kulminovat v týdnu před ukončením vysílání, podobně jako tomu bylo v předchozích regionech, například ve středních Čechách nebo na Ústecku,“ uzavírá tisková mluvčí O2 TV Lucie Jungmannová.

K internetové televizi se lidé často přikláněli i kvůli vyprodaným set-top boxům a nabídce sportovních i exkluzivních filmových kanálů.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 11.02.2020 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy