Toužim: Město oslavilo 550 let od udělení práv (TV Západ)

Poslední červnový víkend se v Toužimi na Karlovarsku nesl ve znamení výročí oslav udělení městských práv. Bohatý program přilákal nejen místní, ale i řadu návštěvníků ze širokého okolí. Na hlavním pódiu umístěném na náměstí Jiřího z Poděbrad proběhlo slavnostní zahájení celé akce.

dezinfekce

„Je to téměř na den přesně, konkrétně 8. července 1469, kdy tehdejší panovník a král, jehož socha, nedaleko ode mne, nám zdobí naše náměstí, udělil městská práva Toužimi a zahájil tak rozvoj a rozkvět našeho města. Nebyl to jen rozvoj a rozkvět, byla to i léta smutná, nejhorší byla ta válečná. Ale to vše je pryč, dnes se můžeme těšit z toho, že se zde můžeme potkávat a společně se radovat z toho, že 550 let naše město existuje. A já doufám, že ještě dlouho existovat bude. Vážení přátelé, vážení Toužimáci, dovolte mi, abych tímto okamžikem slavnostně zahájil Oslavy 550. založení města Toužim, popřál Vám příjemnou zábavu, hezké odpoledne i podvečer a pozval bych Vás i na zítřejší den – na sportovní dopoledne. Hezky se bavte,“ pozdravil přítomné starosta Toužimi Alexandr Žák. 

Oslavy udělení městských práv se v Toužimi konají jen jednou za pět let. S přípravami se začalo již na začátku tohoto roku.

„Probíhají tři dny a na třech místech v Toužimi. Největší část je zde na náměstí. Ale zapojil se do toho i Spolek Živý zámek, takže jsou i na zámku, a neděle bude probíhat u sportovců na hřišti. Své si zde najdou, jak děti, tak dospělí i senioři. Program je hodně široký – od tržních stánků přes hudební vystoupení, vystoupení místních dětí, ukázky řemesel až samozřejmě po večerní kapely,“ popsala Kamila Prchalová z toužimského Infocentra. 

Na náměstí se během odpoledne představilo několik hudebních těles. V úvodu zahrál Dechový orchestr Daliborka a několika písněmi doprovodil také mažoretky. 

Z rozpáleného náměstí to bylo jen pár kroků na nádvoří zámku. K návštěvě lákal i kostýmovaný průvod s hudbou.

V příjemném stínu letitých stromů se na nádvoří zámku odehrálo i stylizované slavnostní předání městských práv. 

Zámek spravuje spolek, který pomalu a ročním příspěvkem města ve výši 500 tisíc až milion korun, investuje do záchrany značně zdevastovaného areálu.

„My jsme začali – kolem nás všude byly nálety, křoviny. Takže základem bylo vše vyčistit. Podmínkou města, abychom mohli fungovat, bylo zabezpečit veškeré vchody do útrob zámku, protože ten je v havarijním stavu, aby se nikomu nic nestalo. Nyní se nám daří. Nádvoří máme, když to řeknu v uvozovkách, hotové. Letos jsme např. dodělali skalku, která se nám moc povedla. Tam nám pomáhali skautky z Plzně ze skautského oddílu. Pak jsme se letos pustili do hradu. Tam se podařilo vyčistit dvě místnosti – konírnu a jednu komnatu. Rozšířili jsme záchody, pořád to jsou sice suché záchody, ale už máme tři místo jednoho. Takže tímto způsobem. A díky nadaci Via se ještě pustíme do pódia. Takže budeme řešit nějaké stálé zastřešení,“ nastínil kroky spolku Živý zámek Toužim jeho předseda Michal Nedvídek. 

Hrad přestavěný na zámek zůstal po druhé světové válce bez využití a je místy staticky narušený.  

„Přístup do zámku děláme v rámci Dne evropského dědictví na podzim. Tento objekt zámku – tam opravdu hodně opatrně, podlahy jsou tam ve velmi špatném stavu. Ten je opravdu úplně uzavřený. Do hradu, který je za vámi, tak tam je možno dostat se s průvodcem. Ten je v dobrém statickém stavu, takže tam je možné se dostat. Když to vezmu do historie, tak vše začalo zde na hradě, kde bylo úplně původně proboštství, které patřilo pod Milevsko. Postupně to tady převzali Vřesovicové, kteří zde vybudovali hrad. Díky tomu mohlo vzniknout město. Postupem času za Pánů Plavenských se tady vybudoval tento obrovský zámek,“ přiblížil historii Nedvídek.

„V době největšího rozkvětu, to můžeme počítat období 1. poloviny 16. století, kdy Toužim byla skutečně centrálním panstvím a sídlem správy plavenského panství v Čechách. Byly zde ústřední úřady a byla to hlavní venkovská rezidence pánů z Plavna. Další významné období v dějinách zámku je první polovina 16. století, kdy Toužim byla sídlem vévody sasko-lauenburského Julia Jindřicha, kdy opět byla centrem všech jeho panství, nejen v Čechách, ale po nějakou dobu i jejich rodových panství v Německu. V té době zámek zažil největší rozkvět,“ doplnil informace o areálu Jiří Schierl, předseda spolku Pod střechou a zastupitel města Toužim. 

Záchranu zámku v Toužimi nevzdávají, i když cesta bude trnitá. 

„Možnosti jsou poměrně omezené. Na zámku, nyní zde byl statik, budou probíhat nějaké statické úpravy, protože havarijní stav je opravdu špatný. Zámek pomaličku ujíždí, takže se musí svázat. Je zapotřebí udělat novou střechu. Úplně nejlepší by bylo, kdyby se našel nějaký mecenáš a podařilo se dostat zámek do původní podoby,“ komentoval situaci Nedvídek.

Oslavy ale daly alespoň na chvíli zapomenout na složitou situaci zámku a divákům nabídly řadu zážitků. Třeba kramářské písně v podání Evy Haufové a její pomocnice flašinetářky. 

Dravé ptáky předvedl Teir. Pohádku pro děti připravilo Divadlo poutníka Hrocha. Přednášku o zbraních s humornou nadsázkou předvedl Hynek Husták alias Kordyka. Ladné tance si připravily členky taneční skupiny Shahinez. Nádvořím se také nesla historická hudba v podání skupiny Cavalla Canor. Celý program se konal během dne dvakrát, jednou se představily se svou ohnivou show světlušky z Poběžovic neboli Fireflies. 

Na náměstí se během dne představily skupiny – Michal Tučný revival band, Petr Rezek, Smokers a Děda Mládek Illegal Band. Večer zakončila Laser Show. 

V neděli pak proběhla slavnostní mše v kostele Narození Panny Marie a fotbalové utkání. Toužim nabídne některé akce i během prázdnin. 

„Dvacátého července, v sobotu, bude hudební festival – hard rock, za dobrovolné vstupné,“ připomněl Nedvídek.

„Určitě bude pro Toužim významný velký turistický pochod – Toužimskej puchejř, což je tradiční ukončení letní turistické sezony tady,“ dodala další tip Prchalová.  

Veškeré informace o městě najdete na stránkách www.touzim.cz, o zámku pak na www.zivyzamektouzim.cz.

odkaz na historii zámku:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tou%C5%BEim_(z%C3%A1mek) 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy