To byl rok 2018 – 2. část (TV Západ)

Vítejte u druhé části přehledu roku 2018 v našem kraji.

dezinfekce

Červenec
V rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech uspořádal Karlovarský kraj akci pro širokou veřejnost. Ve čtvrtek 5. července, v den státního svátku, se od 15 hodin rozběhl pestrý program, který pokračoval až do večera. Zároveň proběhly dvě veřejné sbírky. Jedna pro ženu z Krajkové, které vyhořel dům, druhá pak na kočičí útulek v Sokolově a Kraslicích. 

Podrobný posudek na uzavřenou budovu Střední uměleckoprůmyslové školy Karlovy Vary obdržel vlastník, tedy Karlovarský kraj. Sloužit má jako podklad v dalším rozhodování o osudu této stavby. A potvrdil havarijní stav. Škola zatím funguje v provizorních podmínkách v novější přístavbě. 

Město Kynšperk je jedním z důležitých zastávek železniční trati Cheb – Karlovy Vary. Zdejší nádražní budova prošla v posledních letech rekonstrukcí a výsledek představili veřejnosti zástupci Správy železniční a dopravní cesty v úterý 17. července. Rekonstrukce trvala zhruba 10 měsíců, náklady činily osm milionů korun. 

Na začátku července došlo k předání staveniště v chebském areálu dříve Lokomotiva, dnes FK Hvězda. Pokračovat má etapa, kdy se bude rekonstruovat část zázemí haly s gastrocentrem a vznikne přístavba šaten. Celková výše realizačních peněz je 25 milionů korun. Město získalo dotaci od Ministerstva školství ve výši 15 milionů korun. 

Srpen
V letošním roce se premiérově během Dne Ašanů konal průvod městem. Cílem byl areál na Vrchu Háj, kde se konal od 13 hodin další program. Moderátorem akce nazvané Česko-saské spolkové slavnosti byl známý bavič Petr Rychlý. Na pódiu došlo k vyhodnocení závodů týdenního bikerského kempu i pokřtění omalovánek s tématikou ašských pověstí.

Od konce června brázdil české a slovenské železnice Prezidentský vlak. V polovině srpna dorazil také do Karlových Varů. Stovky zájemců mohly během dvou dnů shlédnout výstavu i si prohlédnout interiéry dobových vozů, kterými cestovali naši prezidenti. Pro návštěvníky tak železničáři připravili doslova jezdící učebnici historie vývoje železničních vagónů.

Jednodenní seminář určený především trenérům ledního hokeje se uskutečnil v sokolovském Městském domě kultury v pátek 15. srpna. Dvěma stovkám účastníků se představila trojice mluvčích v čele s trenérem reprezentační dvacítky Filipem Pešánem. O problematice trénování brankářů promluvil na semináři trenér Martin Láska. Akce se, kromě trenérů ledního hokeje, zúčastnili i trenéři florbalu, ale také hokejisté, například chodovský rodák Radek Duda.

Na návštěvu regionu přijel v úterý 21. srpna ministr vnitra české vlády Jan Hamáček. Kromě jednání s představiteli kraje a obcí se setkal i se svými resortními kolegy. V Kynšperku si ministr prohlédl zařízení a jednal se zástupci hasičů i města. Na přetřes přišla řada otázek včetně financování hasičů a aktuální situace v kraji.

V sobotu 25. srpna vyvrcholila několikaměsíční práce Městské knihovny Kraslice, jejích zaměstnanců a města. V centru se konal tradiční Jarmark, spojený s kulturním programem. Během dne se pak na pódiu představily Zábavní orchestr Kraslice, Dechová hudba Horalka, Flash z Děčína až po večerní rockové kapely. Prodávala se zde také zbrusu nová kniha Pavla Palůcha s názvem Kraslice a okolí na starých pohlednicích.

Několikaletá snaha o nové prostory pro mateřskou školu v Habartově se minulý týden naplnila. Ve čtvrtek 30. srpna došlo k otevření zbrusu nově postaveného pavilonu. Projekt stál celkově 10 milionů korun. Město získalo dotaci 5,7 milionu korun v rámci IROPu. 

Září
Vyšší policejní a střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze má nově otevřenou pobočku v Karlovarském kraji. A to konkrétně v sokolovské Integrované střední škole technické a ekonomické. Do prvního ročníku čtyřletého maturitního oboru Bezpečnostně právní činnost nastoupilo 26 žáků. Slavnostní přijetí proběhlo ve čtvrtek 6. září.

Letošní ročník Dobroty Karlovarského kraje se odehrál během Dne horníků v Sokolově. Ocenění si odnesla řada regionálních výrobců za produkty, které pocházejí z našeho kraje. Zároveň byly vyhlášeny výsledky soutěže Výboru pro národnostní menšiny.

Již 38. ročník chebské Velké ceny v atletice se letos přesunul z prázdninového termínu na září. Na návštěvnosti se to nijak výrazně neprojevilo, diváků přišlo opět dost, pouze déšť některé během soutěže odehnal domů. Na zlaté dráze se opět představili špičkoví běžci domácí scény, ale také zajímavá jména mezinárodních měřítek. 

Letošní Den horníků v Sokolově byl výjimečný účastí uniformovaných příslušníků stavu v průvodu. Do města se sjelo na sedm stovek účastníků a na celý den byl přichystán pestrý program. Na hlavním pódiu se  shromáždili zástupci města a regionu, aby tradičním připitím piva zahájili slavnosti. Účastníci drželi minutu ticha v srpnu padlé za tři české vojáky ze základny v Bagrámu v Afghanistánu. Za zvuků trubky pak prolétla nad náměstím armádní stíhačka. Došlo také k ocenění sedmi válečných veteránů.

Zcela nový zážitek z promítání filmů v kině si mohly od září dopřát obyvatelé Kynšperku nad Ohří a okolí. Otevřením zásadně rekonstruovaných prostor a modernizací techniky se završila dlouholetá snaha Městského kulturního střediska. Celková cena byla téměř čtyři miliony. Z toho dva miliony padly na samotnou digitalizaci a dva miliony na rekonstrukci kinosálu.

V sobotu 15. září se v loketském amfiteátru konala oslava 150. výročí založení místních dobrovolných hasičů. Celodenní program navštívily stovky lidí ze širokého okolí a nechyběli také zástupci hasičů z Čech i Německa. Došlo i k ocenění zasloužilých členů zdejších hasičů – Jaroslava Kučery, Miloslava Vdovce, Jana Mosebacha a Antonína Kozla.

Tradiční bochovský jarmark se letos odehrál v sobotu 22. září. Po dlouhotrvajících vedrech připadlo velké ochlazení právě na víkend, ale program zůstal nezměněn. Dopoledne jako vždy patřilo dětským vystoupením. Poté na pódiu pozdravili účastníky jarmarku zástupci města Bochova a starosta partnerského bavorského Thiersheimu Bernd Hofmann. Na setkání byla k vidění i nová historická kniha o Bochovu. 

Komunální volby v Karlovarském kraji zaznamenaly oproti roku 2014 mírný nárůst zájmu oprávněných voličů. Volební účast se z 38,5 % přehoupla o téměř 4 desetiny přes 40% hranici. Přesto zůstává spolu s Ústeckým krajem nejnižší v republice.

Náborové aktivity Armády ČR se mají zvýšit v Karlovarském kraji. Pomoci tomu má rekrutační středisko, které obnovili vojáci v našem krajském městě.  Armádě České republiky chybí v současné době v celé republice asi 3,5 tisíce profesionálních vojáků. Do roku 2024 má celkový cílový stav 24200 vojáků.

Říjen
Novou administrativní budovu Údržby silnic Karlovarského kraje ve středisku Horní Slavkov převzali do užívání zástupci společnosti a pracovníci, kteří zde působí. Za účasti představitelů kraje a měst v okolí se tak stalo ve čtvrtek 11. října. 

V chebské obřadní síni se ve středu 3. října uskutečnilo slavnostní předání praporu a ocenění chebským dobrovolným hasičům. V současné době působí na území Chebu pouze kromě profesionálů už jen Sbor dobrovolných hasičů Cheb – Háje. Ten byl založen roku 1946 a před dvěma lety oslavil 70. výročí svého založení.

Nový provozovatel sokolovských Chráněných dílen pozval zástupce médií na návštěvu pracoviště. Ve zdejších provozech nacházejí práci ti nejvíce ohrožení lidé, kteří by jinak stěží nalezli uplatnění na trhu práce. Po nedávných změnách dílny provozuje Sokolovská chráněná s.r.o.

Oslavy státnosti si v letošním stém výročí připomněli i v Bochově na Karlovarsku. Akce, která proběhla v sobotu 20. října, měla tři části - slavnost před místním Kostelem sv. Michaela Archanděla, vysazení památné lípy na náměstí a pietní vzpomínku u památníku padlých v první světové válce.

Z třídenních oslav stoleté státnosti v Kynšperku nad Ohří se první den nesl ve znamení výsadby Stromu republiky a Dnem otevřených dveří v místní Základní škole. V prostoru za kostelem se našlo důstojné místo poblíž přede dvěma lety vysazenému Stromu míru.

Oslavy sto let výročí republiky se uskutečnily také ve Žluticích na Karlovarsku. V sobotu 27. října se na křižovatce před kostelem konalo vysazení Stromu svobody za účasti vedení města, delegace z partnerského slovenského města Hurbanovo v čele s primátorkou Ildikó Basternákovou a řady občanů. Městem prošel lampionový průvod a v amfiteátru se odehrála pohádka Princové jsou na draka.

Listopad
Symbolickým předáním primátorského řetězu převzala v úterý 13. listopadu funkci Andrea Pfeffer Ferklová z Hnutí ANO 2011 od končícího Petra Kulhánka z Karlovarské občanské alternativy. Nová primátorka statutárního města Karlovy Vary získala 26 z celkových 35 hlasů v městském zastupitelstvu. Třiadvacetičlennou koalici tvoří spolu s Hnutím ANO 2011 také Karlovaráci a ODS. 

Ve čtvrtek 15. listopadu se konalo ustavující zasedání Zastupitelstva města Ostrov. Po složení slibu nových zastupitelů a schválení programu, se rozvinula více než hodinu trvající diskuse nad stanovením počtu dlouhodobě uvolněných členů zastupitelstva města. V tajné volbě starosty byl zvolen Jan Bureš.

Ve středu 21. listopadu se konalo v chebském Kulturním centru Svoboda ustavující zasedání nově zvoleného Zastupitelstva města. Po drtivém vítězství hnutí Volba pro město získalo kromě starosty města v tajné volbě Antonína Jalovce i oba posty místostarostů.

Budova sokolovského nádraží byla slavnostně předána po rekonstrukci do užívání v úterý 20. listopadu. Dvacetipětimilionovou investici Správy železniční dopravní cesty si mohli prohlédnout nejen zástupci investora, města a kraje, ale i cestující. Objekt slouží jako terminál pro železniční i autobusovou dopravu.

Prosinec
V sobotu 1. prosince byly na náměstí Krále Jiřího v Chebu zahájeny vánoční trhy. Ve spodní části náměstí se opět otevřely stánky s rozmanitým sortimentem, ledová plocha i pódium pro účinkující. Patronem letošního zahájení byl muzikálový zpěvák a leadr skupiny Kabát Josef Vojtek. Své vystoupení předvedla i sólová a muzikálová zpěvačka Michaela Nosková.

Na svém 2. zasedání rozhodli chebští zastupitelé 21 hlasy z 26 přítomných o přijetí Obecně závazné vyhlášky o regulaci provozování hazardních her. Dosud platná vyhláška povoluje kromě lokality Svatý Kříž i další adresy ve městě, kde mohou být kasina a herny.

Centrum města Sokolova se opět po roce proměnilo v pekelné doupě. Na druhou adventní neděli se dostavily téměř tři stovky čertů, alpských strašidel a dalších masek. Program zahájila v 16 hodin na Starém náměstí kapela End of Scream. Na náměstí Budovatelů se představil Viktor Dyk a kapela WAW. Nechyběli hudebníci z Bohemian Marching Band. A také ohňová show.

Komplikace se stavem některých mostů a lávek v Karlových Varech si vyžádají řadu opatření. Proběhne podrobná diagnostika jednoho z klíčových mostů – Chebského. Město již vypsalo výběrové řízení. Cenově by měla podrobná zpráva stát do 800 tisíc korun. Dalších zhruba 200 tisíc půjde na doplňující diagnostiku Dvorského mostu. Nad tyto dvě diagnostiky ještě v příštím roce město vyhradí téměř 4 miliony na získání dat pro dalších 8 mostů a 4 lávky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy