To byl rok 2018 – 1. část (TV Západ)

Vítejte u přehledu prvního pololetí roku 2018 v našem kraji.

dezinfekce

Leden
Pět zcela nových sanitních vozů obdrželi ve čtvrtek 4. ledna krajští zdravotní záchranáři. Vozy nahradily nejstarší sanitky organizace, které měly najeto více než 300 tisíc kilometrů a byly již za doporučenou životností sanitních vozů.

Hlavní sál Kulturního centra Svoboda se ve čtvrtek 4. ledna večer zaplnil významnými osobnostmi města i okolního regionu. Konalo se tady tradiční Novoroční setkání, při kterém se vedení Chebu schází se členy zastupitelstva, představiteli okolních měst, řediteli úřadů a organizací či úspěšnými podnikateli. Z rukou starosty Zdeňka Hrkala převzal ocenění za dlouholetou činnost ve prospěch města Chebu, v oblasti zdravotnictví, doktor Jan Kropáček.

Na konci ledna došlo k podpisu projektu zkušebního centra pro autonomní vozy koncernu BMW. Investice by měla dosáhnout řádově stovky milionů eur a přinést několik stovek pracovních míst. Ve zkušebním polygonu o rozloze okolo 500 hektarů vzniknou jak okruhy simulující víceproudé dálnice, tak široké bulváry asijských měst nebo křivolaké uličky historických center. Délka komunikací má být přes 100 kilometrů.

Únor
Tradiční chebský masopust se letos odehrál v sobotu 10. února od 14 hodin. Sraz masek byl jako obvykle před divadlem. Tématem letošního masopustu byli podle pořadatelů z muzea šašci, kašpaři a kašpárci. Zahájení strakatým na chůdách a společné focení předcházelo samotnému průvodu. Do něj se kromě masek připojily mažoretky v kostýmech. Za nimi vyhrával Městský dechový orchestr a šli ostatní účastníci. 

Reprezentační ples města Kraslice se uskutečnil v sobotu 17. února v Domě kultury. A podobně jako v loňském roce měl i letos své téma – román Julese Verna 20 000 tisíc mil pod mořem. Diváci shlédli zajímavou bublinovou show českého bublináře Václava Strassera. Hlavním magnetem večera pak bylo vystoupení Pavla Vítka.

Velkou radost měli ve středu 21. února kynšperští dobrovolní hasiči. Po letech snah k nim dorazil nový hasičský vůz Tatra 815/7, který vyšel téměř na 7 milionů korun.

Jubilejní, desátý ročník Veletrhu fiktivních firem proběhl ve středu 28. února v sokolovském Městském domě kultury. I letos se akce vyznačovala zajímavým programem na celé dopoledne pro stovky návštěvníků i účastníků. Letos se na veletrhu, který pořádá Střední škola živnostenská v Sokolově, prezentovalo celkem 35 fiktivních firem. Zvláštní cena ředitelky školy putovala do ruk majitelů Smoothies a Fresh, s.r.o. ze Spojené školy Šala na Slovensku. A poslední Cenu Karlovarské agentury rozvoje podnikání si vybojovala firma Candy Dream, s.r.o. z Mostu.

Březen
Na začátku března proběhla v Chebu demontáž lávky přes koleje. Okolo tříset tun těžkou železnou konstrukci technici rozebírali pomocí jednoho z největších jeřábů v republice. Lávku před dvěma lety nechal uzavřít statik kvůli špatnému technickému stavu.

Velké zklamání a obavy z budoucnosti vyvolala u vedení Sokolova iniciativa senátorů. Ti vyzvali Ústavní soud ke zrušení části zákona o pomoci v hmotné nouzi. Město využilo loňskou novelu tohoto zákona a přijalo opatření obecné povahy. To ve vyjmenovaných lokalitách umožňuje neproplácet doplatek na bydlení a čelit tak tzv. obchodu s chudobou. Jednomyslná shoda celé Rady města vyústila ve formulaci dopisu s výzvou Ústavnímu soudu. 

V březnu začala modernizace historického silničního propojení měst Hranice a Bad Elster. Komunikace byla za minulého režimu uzavřena a po přistoupení k Schengenu opětovně zprovozněna pro auta do 3,5 tuny. Z projektu za 7,9 milionu EUR bylo na české straně vynaloženo celkem 12,9 milionu korun. Evropská unie uhradila 85 %, stát přispěl pěti procenty a zbytek, zhruba 1,4 milionu dal Karlovarský kraj.

Po Sokolovu, Aši a Chodově začalo i v Chebu platit opatření obecné povahy. Vztahuje se na dva vchody panelového výškového domu v ulici Hálkova č. 28 a 30. Od 22. března nebyl nově příchozím nájemcům doplácen doplatek na bydlení. Město chce tímto omezit tzv. obchod s chudobou a řešit problematickou situaci na místě.

Duben
Prostory jednacího sálu krajských zastupitelů hostily ve středu 4. dubna konferenci Smart region pro Ústecký a Karlovarský kraj. Během pětihodinové akce se řešila témata od kvality života občanů přes dopravu až po energetiku a chytré stavby.

V sobotu 7. dubna se v Kulturním centru Svoboda v Chebu konal slavnostní večer vyhlášení Nejúspěšnějších sportovců okresu Cheb za rok 2017. Ve slavnostně vyzdobeném hlavním sále proběhl tříhodinový program, který kromě ocenění sportovních výkonů přinesl i řadu zajímavých vystoupení.

Na frekventované křižovatce mezi Sokolovem a Dolním Rychnovem začala výstavba přechodu pro chodce. Akci financovaly tři subjekty – město, kraj i stát. Dalším místem, které by na stejné komunikaci mělo doznat změn k lepšímu je křižovatka u čerpací stanice ONO.

Zahájení letošního ročníku Kraslického hudebního jara proběhlo v sále Základní umělecké školy Kraslice v neděli 15. dubna. Zaměření odráželo letošní stoleté výročí republiky. Během večera se představil Dětský pěvecký sbor Harmonie Kraslice. V programu nechyběl také Kraslický komorní sbor Vivat Musica.

Vláda v demisi navštívila v pondělí 16. dubna Karlovarský kraj. Po celodenním jednání na různých místech v regionu se konala na krajském úřadě tisková konference. Po shrnutí návštěvy od hejtmanky kraje Jany Vildumetzové, doplnil informace premiér v demisi Andrej Babiš. 

V sobotu 21. dubna proběhly v Chebu vzpomínkové akce u příležitosti 73. výročí osvobození města americkou armádou. Tradiční pietní akt se uskutečnil od 9.30 hodin u památníku 97. pěší divize armády USA v Městských sadech. 

V úterý 24. dubna se v sokolovském Městském domě kultury rozdávaly ceny Osobnostem města. V letošním roce přišlo přes čtyři desítky nominací, že kterých Rada města vybrala čtyři osoby - režiséra a scénaristu Rudolfa Havlíka, učitelku Petru Šiškovou, doktora Luboše Vaňka a pedagoga sokolovského gymnázia a spisovatele Vladimíra Prokopa.

Květen
V úterý 1. května se do Františkových Lázní opět sjeli milovníci veteránských aut a motocyklů. A to již podvacáté. Mezi motocykly zvítězil Triumph pana Hrolíka, Cenu starosty města získal pan Janča s autem Chrysler z roku 1925. V kategorii auto do roku 1945 si odnesl cenu pan Říha s autem Aero. Oceněn byl i majitel auta Mustang Cobra z roku 1945.

Třídenní slavnosti letošního, již 661., zahájení lázeňské sezóny v Karlových Varech přineslo nejen tradiční téma přírodních léčivých zdrojů  a poděkování Karlovy IV. za založení města, ale také stoleté výročí republiky. Zahájení proběhlo u Mlýnské kolonády za účasti řady hostů.

V neděli 6. května se v Kynšperku v odpoledních hodinách uskutečnila připomínka 73. výročí osvobození města. V čele průvodu šly mažoretky, následované Městskou hudbou dalšími účastníky. V závěru jela tři veteránská vojenská vozidla. 

Do osmého ročníku adrenalinového extrémního překážkového závodu Bahňák se přihlásilo 950 účastníků. Akce s pátečním předprogramem nočního sprintu naplno vypukla v sobotu 12. května od rána v lokalitě Jižní  lom v Sokolově. Závod pořádá spolek ONeSA Sokolov pro širokou veřejnost a děti od 8 let. Tratě byly odstupňované podle náročnosti k věku účastníků.

Lázeňská sezóna s pořadovým číslem 225 byl zahájena v sobotu 19. května. Tradiční průvod městem došel až k hudebnímu pavilonu u Františkova pramene. Oslavy se nesly v duchu stoletého výročí Československa. Mezi pozvanými byla řada významných hostů jak z regionu, tak partnerských měst. Hudbu obstaral Městský dechový orchestr Cheb doprovázený mažoretkami. Nechyběly dámy a páni v dobových oblecích.

Charitativní fotbalové utkání na sokolovském Baníku podpořilo vydání knihy pro děti. Mezi účastníky se objevila řada bývalých vynikajících fotbalistů. Kniha s názvem „Jak se Oříšek naučil pomáhat“ vznikla pro Nadační fond Štěpánka. 

Výročí sto let, kdy navštívil region císař Karel I., si připomněli v sobotu 26. května na Kraslické dráze. Program zahrnoval nejen jízdu historickým vlakem taženým parní lokomotivou 475.111 ale také stylizovaná vystoupení v jednotlivých stanicích. Unikátní akce byla výsledkem široké spolupráce.

Červen
Hned dvojitou soutěž v biketrialu uspořádali v Březové na Sokolovsku. Amfiteátrem se během zahájení nesly melodie zdejšího orchestru Březováček. Z 12 zemí a řádově z Evropy se účastnilo více jak 60 závodníků.

Sté výročí vzniku Československa si Karlovarský kraj připomněl celodenní akcí v Lokti. Od 11 hodin dopoledne se rozběhl kulturní program, ve kterém se střídala známá jména s regionálními skupinami, to vše orámované doprovodným programem. Na velkém pódiu amfiteátru došlo ve 13 hodin k slavnostnímu zahájení hlavního programu za účasti hejtmanky Karlovarského kraje. Představila se Hudba Hradní stráže a Policie ČR. Tu vystřídaly dětské sbory, Ondřej Havelka se svými Melody Boys nebo Big Band Karlovy Vary se svým programem Vivat Glenn Miller. 

V sobotu 2. června se na chebském náměstí uskutečnil u příležitosti letošního 100. výročí vzniku samostatného Československa hudební festival Špalíček Fest. Po tříleté pauze se letos podařilo městu oblíbenou akci opět uspořádat. Náměstí bylo plné, vstupné se neplatilo. Na akci přispěli sponzoři a město dalo 500 tisíc.

Staré náměstí v Sokolově ožilo v sobotu 26. května folkovou muzikou. Dostavník vyjel na minutu přesně ve 15 hodin. Akce, která v Sokolově má své věrné diváky, de facto zahájila sezónu na Starém náměstí. 

Dvě stovky bytů v sokolovské čtvrti Alfa koupila soukromá společnost SUAS, právní nástupce, a.s. Celkem se jedná o 160 prázdných a 40 obydlených bytů.

Již dvacátý ročník mezinárodní soutěže Cheb Open ve stolním tenise vozíčkářů se odehrál v sobotu 23. června ve zdejší sportovní hale. Mimořádnou vytrvalost prokázal tým organizátorů pořádáním výjimečného turnaje, který patří mezi největší v republice. 

Těsným výsledkem skončil v Sokolově tendr na desetiletý provoz Městské hromadné dopravy. Zakázku v objemu 331 milionů nakonec získala společnost Ligneta. A to především díky příslibu nasazení nových autobusů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy