Teplá: Významný objev v klášteře ze 13. století

Během stavebních prací na barokním křídle kláštera, které v těchto dnech končí, došlo k novému významnému objevu, který posouvá znalosti o dějinách kláštera. Povedlo se zde objevit soubor románských oken.

dezinfekce

Rekonstrukce areálu Kláštera premonstrátů v Teplé pokračuje i v roce 2017. Opravy se dočká další kus fasády na západní straně kláštera, tedy na straně, která denně vítá všechny jeho návštěvníky. Fasáda klášterní knihovny se opravuje díky finanční podpoře z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR, na fasádu barokního křídla kláštera přispěje Konference vyšších představených mužských řeholí.

Během stavebních prací na barokním křídle kláštera, které v těchto dnech končí, došlo k novému významnému objevu, který posouvá naše znalosti o dějinách kláštera. Díky předchozímu archeologickému výzkumu jsme věděli, že se v tomto prostoru zachovalo v suterénu středověké zdivo. Tomáš Karel z NPÚ potvrdil, že je zeď středověká po celé své výšce, až k okapní římse.

Navíc se zde povedlo objevit soubor románských oken. Kombinace velice kvalitně zpracovaných vysokých a úzkých, polokruhem završených oken, nalezených ve  dvou podlažích nad sebou, s lomovým zdivem svědčí pro to, že budova vznikla kolem poloviny 13. století (cca 1230-1260). K účelu prostorů v západním křídle obvykle platí zažitá tradice, že přízemí bylo určeno pro skladovací účely, o patrech budovy se mnoho neví. V případě Teplé zde podle sestavy oken byla nějaká větší sálová prostora, nad ní snad bylo ještě další patro.

Pravděpodobný výklad prvních let kláštera může být takový, že v době Hroznatově bylo vybudované nějaké provizorium pro život bratří a začal se stavět chrám. Ten byl dokončen kolem roku 1232, kdy byl vysvěcen. No a možná až po dokončení chrámu byla započata stavba zděného konventu, ze které jsou tedy dochovány části suterénu a západní průčelí. Bl. Hroznata, zakladatel kláštera, se jeho dokončení nedožil, protože zemřel již roku 1217. Díky tomuto nálezu se povedlo odkrýt další střípek informací o nejranějších dějinách kláštera v roce, kdy se slaví 800. výročí smrti jeho zakladatele. Na průzkumu se podíleli i další odborníci z NPÚ Lubomír Zeman a Filip Prekop.


Zdroj: Hroznatova akademie, Kanonie premonstrátů Teplá

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy