Tapír aneb Jak začínali autoři kresleného humoru - Mirek Vostrý

Každý z nás se musel naučit tomu, co dnes umí. Nejinak tomu bylo i u autorů časopisu Tapír. Ani jim nestačilo jen mít talent. Také museli cvičit, zdokonalovat se a vytrvat ve svém snažení. Je zajímavé kouknout se do minulosti, jak vypadala kresba těch, které dnes obdivujeme, co dovedou. Dalším námi představeným autorem je Mirek Vostrý.

dezinfekce

Mirek Vostrý
Civilní povolání: Mechanik, opravář bezmotorových kolejových zařízení. Jednoduše řečeno - Zámečník
Škola: Nemám žádnou výtvarnou školu, jsem tzv. samouk
Koníček: kupodivu stále kreslení a také dobré jídlo
Neřesti: No právě to jídlo, asi jsem i trochu neurotik, i když s přibývajícím věkem se to lepší.

Praxe v kresleném humoru: 
V letech 1992 a 1993 publikoval své úplně první vtipy v regionálních novinách "Hořovické noviny" později "Podbrdské noviny." Po čase začala šéfredaktorka zasahovat do textů a to se mu nelíbilo, nepohodli se kvůli tomu, přesto ale ještě pokračoval ve spolupráci, když mu ale šéfredaktorka zasáhla do kresby, byl konec. S šéfredaktorkou se rozešel ve zlém a ukončil spolupráci. Další vtipy pak už nikde nepublikoval.

"Znova jsem začal až v roce 1998, po nátlaku mých přátel, kteří mi říkali, že marním svůj talent a že bych to měl někde zkusit nabídnout, tak jsem to v roce 1998 zkusil a ono to vyšlo. Od tohoto roku datuji svoji výtvarnou kariéru," uvádí Mirek Vostrý.

"Když na své první kresby koukám s odstupem času, tak je to až úsměvné, jak jsem neuměl kreslit a přesto jsem to tenkrát považoval za svá skvělá díla, která jsem vnucoval redakcím," s úsměvem dodává. 

Vtipný okamžik:
"Vzpomínám si na chvíli, když jsem kreslil karikatury na akci. Vždy se ptám, jak dotyčný chce nakreslit. Někdo je hasič, tak chce, abych ho nakreslil v hasičském, jiný hraje fotbal apod. Jednou si přede mě sedla paní a já se jí optal: “Jak vás mám udělat, madam?” Všichni kolem se začali smát, paní zrudla a jen já nechápal, co se děje. Pak se ke mě naklonil její manžel a povídá. “Já vám to pak prozradím," popisuje vtipný okamžik Mirek Vostrý.

Více zábavy a informací - viz zde.

Minulým představeným autorem byl Josef Prchal - viz zde.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 10.06.2018 18:30




0 +
 

Hlavní zprávy