SZPI zjistila na trhu mletou vanilku se syntetickým ethylvanilinem

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti nevyhovující potravinu označenou: Bourbon vanilka mletá, datum minimální trvanlivosti do 14. 5. 2021, bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 26751 Bavoryně ČR, země původu: Indonésie.

dezinfekce

Širokospektrální analýza v předmětné šarži potraviny prokázala přítomnost látky ethylvanilin v množství 144 miligramů na kilogram (mg/kg). Vzhledem k tomu, že informace uvedené na obalu odkazovaly pouze na vanilku přírodního rostlinného původu, původem z Indonésie a přítomnost syntetické látky nebyla na obalu uvedena, údaje na potravině byly zavádějící a klamaly spotřebitele. Došlo tím k porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Inspektoři SZPI odebrali potravinu prostřednictvím kontrolního nákupu realizovaného na e-shopu www.kitchenette.cz, provozovaného společností KITCHENETTE s.r.o. a dalším šetřením vyplynulo, že výrobcem potraviny je společnost bio nebio s.r.o. a dodavatelem suroviny je dle nabývacího dokladu společnost Božské príchute s.r.o.

S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Vanilka je nákladná komodita a zjištění jejího falšování různými způsoby nejsou v zahraničí ojedinělá, mj. byl zaznamenán případ, kdy výrobce z vanilkového lusku nejprve extrahoval vanilin, lusk poté naložil do lázně se syntetickým vanilkovým aroma a následně jej nabízel jako čistě přírodní produkt.


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.01.2020 08:00




0 +
 

Hlavní zprávy