SZPI odhalila další šarži falšovaných masných výrobků

Falšování významného rozsahu zjistili inspektoři SZPI při kontrole masných výrobků uváděných na trh v letákové akci prodejce Penny Market s.r.o. v květnu 2018.

dezinfekce

U níže uvedených šarží masných výrobků - od výrobce Mecom Group s.r.o., Polná 4, 066 01 Humenné, Slovenská republika - aktuální výsledky laboratorních rozborů potvrdily významně nižší než na obalu udávaný obsah masa:

Schneider Moravské uzené maso, masný výrobek tepelně opracovaný, vakuově baleno, hmotnost cca 0,5 kg, datum použitelnosti: do 19. 5. 2018, šarže: L 8103, vyrobeno na Slovensku. Na etiketě potraviny byla uvedena informace 70 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 52,8 %.

Schneider Balaton Klobása, masný výrobek trvanlivý fermentovaný, vakuově baleno, hmotnost 230 g, datum minimální trvanlivosti do: 9. 6. 2018, šarže: L 8107, vyrobeno na Slovensku. Na etiketě potraviny byla uvedena informace: 124 g masa na 100 g hotového výrobku, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah 97,2 g masa na 100 g hotového výrobku (pozn.: etiketa uvádí hmotnost použitého syrového masa na 100 g sušeného masného výrobku; tento výrobek nebyl součástí letákové akce).

Uvedením nepravdivé informace výrobce klamal ohledně skutečného složení potraviny a Potravinářská inspekce prodejci uložila, aby závadné šarže neprodleně stáhl z celé tržní sítě. Dále SZPI prodejci uložila, aby veškeré další šarže výrobků „Schneider Moravské uzené maso“ a „Schneider Moravské uzené maso“ od výrobce MECOM GROUP s.r.o., Slovensko před uvedením na trh nechal na vlastní náklady analyzovat v akreditované laboratoři na skutečný obsah masa ve výrobku a nemohlo tak docházet ke klamání spotřebitele. Prodejce je rovněž povinen prověřit ostatní šarže předmětných potravin z hlediska obsahu masa, které se již nachází v tržní síti.

Potravinářská inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty. SZPI zároveň vloží informaci o závadných šaržích do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy