SZPI nově zveřejňuje rizikové weby nabízející potraviny a doplňky stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři (www.potravinynapranyri.cz) novou sekci Rizikové weby.

dezinfekce

Rizikové weby - tato služba informuje spotřebitele o webových stránkách, u kterých  SZPI zjistila, že nabízejí potraviny - zejména doplňky stravy – v rozporu s právními předpisy ČR a EU. Jedná se o stránky, které jsou jednoznačně orientovány na tuzemského spotřebitele – zboží prezentují v českém jazyce, prodej nabízí v českých korunách a umožňují doručení zásilky do ČR –, ve skutečnosti ale jejich provozovatelé sídlí převážně mimo území EU, případně jejich sídlo nelze identifikovat a SZPI tak u těchto prodejců má velmi omezenou možnost vymáhat dodržování právních předpisů.

U každého z webů na seznamu jsou po jejich rozkliknutí k dispozici následující informace:
Název internetové domény nebo URL adresa
Stav stránek ke dni (datum, ke kterému jsou poskytnuty informace)
Nabízené potraviny
Stručný popis stránek
Na co si dát pozor (v čem jsou webové stránky pro spotřebitele „rizikové“)
Printscreeny či jiné zobrazení vybraných částí webové stránky

K informacím, v čem provozovatel porušuje právní předpisy nebo v čem jsou stránky pro spotřebitele „rizikové,“ náleží např. varování, že provozovatel neposkytnul všechny vyžadované kontaktní údaje, případně, že takové údaje zcela chybí, stránky jsou registrovány mimo území ČR a držitele doménového jména není možné zjistit, na stránkách jsou používané nekalé obchodní praktiky, chybí povinné informace o potravině, provozovatel uvádí u nabízených potravin (zejména doplňků stravy) neschválená zdravotní tvrzení a tzv. „léčebná tvrzení“ v rozporu s právními předpisy atd.

V současnosti dochází k prudkému rozvoji nabízení a prodeje potravin prostřednictvím internetu a s tím souvisí i vznik nových praktik ohrožujících spotřebitele. Cílem SZPI je proto varovat spotřebitele před riziky nákupu na webových stránkách, zejména pokud jejich provozovatel sídlí mimo EU, kde mají dozorové orgány velmi omezenou možnost vymáhat dodržování práva a kde může mít takový nákup pro spotřebitele negativní finanční nebo dokonce zdravotní dopady.

Zároveň se spuštěním služby Rizikové weby na stránkách Potraviny na pranýři SZPI vydala i aktualizaci mobilní aplikace Potraviny na pranýři, kde je nyní tato služba dostupná pro mobilní telefony OS Android a v blízké budoucnosti bude k dispozici i pro mobilní telefony s iOS.

SZPI doporučuje všem spotřebitelům nakupujícím potraviny na internetu, aby se seznámili s informacemi uvedenými v příručce SZPI Nakupování na internetu a Jak nakupovat potraviny na internetu. Spuštění nové služby na webu Potraviny na pranýři je rozšířením informací o rizikových webech dříve poskytovaných spotřebitelům na webu SZPI.

Projekt Potraviny na pranýři spustila SZPI v roce 2012, aby zde informovala spotřebitele o výsledcích své kontrolní činnosti. Od té doby zde zveřejnila podrobné informace o 4 600 šaržích nevyhovujících potravin na tuzemském trhu, více než 770 provozovnách uzavřených pro neakceptovatelný hygienický stav, výsledky tematických kontrolních akcí a další užitečné informace pro spotřebitele. Informace z PnP mohou spotřebitelé získat i prostřednictvím newsletteru, uvedené mobilní aplikace a na účtech na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram.

Projekt Potraviny na pranýři získal cenu českého internetu Křišťálová lupa v kategorii Veřejně prospěšná služba v letech 2012, 2013 a 2014, v roce 2014 dále mobilní aplikace Potraviny na pranýři zvítězila v anketě Mobilní aplikace roku v kategorii „Aplikace pro lepší svět.“


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.05.2019 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy