Svatava: Psí útulek má nové prostory (TV Západ)

Nové prostory útulku pro psy ve Vránově u Sokolova představili veřejnosti v sobotu 23. září pracovníci zařízení. Zároveň se uskutečnila oblíbená akce Vránovská dvanáctka, při které lidé vyrazí na trať pochodu s vypůjčeným nebo vlastním psem.

dezinfekce

„Máme chybějící veterinární ošetřovnu, máme zateplenou místnost pro štěňata, pro malé psy či pro psy po operaci. Máme přijímací místnost pro návštěvy, pro lidi, kteří podepisují adopční smlouvy apod. Takže dá se říci, že rozšiřujeme. Je to charitativní akce, kdy lidé svými ušlými kilometry přispívají na provoz záchytného zařízení. Každý jejich kilometr nám proplatí sponzor,“ uvedla vedoucí záchytného zařízení ve Vránově Veronika Fazekašová.

Organizátoři připravili celkem 5 různě dlouhých tras. Na jejich zdolání měli lidé celých 12 hodin. Odtud název akce. 

„Šlo se mi skvěle. Šla jsem 14 kilometrů. Trasa byla dobře značená. Jsem zde, protože mám pejska z útulku a tyhle akce mám moc ráda. Chodím pravidelně. Loni jsem nachodila 26 kilometrů, tak doufám, že trumfnu ten můj rekord. Teď se najím a pokračuji dál,“ popsala návštěvnice akce Lucie Ráclová.

„Šlo se parádně, trasa byla perfektně značena, i terén, takže dá se to zvládnout v pohodě i s kočárkem. Proč to dělám? Dělám to pro pejsky a pro kamarádky. Už jsme tady několikátý ročník. Na všech akcích, co pořádá útulek, tak se tady zúčastňujeme,“ prozradila Markéta Rösslerová.

Na akci se přijeli podívat i zástupci města Sokolova. Zařízení totiž funguje pod Městskou policií.

„My jsme museli splnit několik podmínek, protože jsme fungovali zatím jako provizorní zařízení. To se zaplať pán bůh povedlo a já tu svoji účast beru jako velkou podporu všem, kteří se na tomto podíleli. Zejména pak zaměstnankyním tohoto útulku pro pejsky, protože jsou neskutečné a prostě jsou to srdcařky se vším všudy. Další příjemné je také to, že občas starosta toho pohybu příliš nemá a jsem tak rád, že společně se svými holkami jsem mohl vyrazit do lesa. Vzali jsme si pejska, tedy spíše pořádného hafana, takže počáteční respekt tam byl, ale nakonec říkáme na rovinu, kdybychom měli rodinný domek, tak dnes z Vránova neodjíždíme ve čtyřech, ale v pěti,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Celkem se nakonec nachodilo 1428 kilometrů, mezi účastníky se vybraly 3 tisíce korun. Lucie Ráclová, Leona Čabalová a Markéta Holečková ušly každá 34 kilometrů, mnoho dalších pak mezi 20 až 30 kilometry. V útulku je poměrně živo i po zbytek roku.

„Aktuálně máme šest pejsků. Dá se říci, že se nám obměňují rychle. Ročně se postaráme o 200 až 300 psů. Někdy jich je několik týdně a někdy máme dokonce i celý týden klid. V průměru většinou nabereme dva až čtyři pejsky,“ spočítala Fazekašová.

I během natáčení přivezli strážníci další přírůstek. Deset fungujících kotců chtějí ve Vránově v příštím roce rozšířit o dalších 5 až 7. Další informace najdete na stránkách zařízení utulek.sokolov.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy