Střední lesnická škola ve Žluticích pořídila moderní lesní traktor

Žáci Střední lesnické školy Žlutice budou moci od nynějška ve výuce používat moderní lesní kolový traktor LKT 81 LTI. Speciální stroj je určen pro práci v náročném terénu a díky své konstrukci zvládne i vysokou zátěž.

dezinfekce

Traktor stál 3 miliony 396 tisíc korun s DPH, přičemž 3 miliony zafinancoval zřizovatel školy Karlovarský kraj, zbylé náklady uhradila škola z vlastních zdrojů.

„Mám z toho velkou radost, jsme první škola tohoto typu v České republice, která může svým žákům nabídnout tuto moderní učební pomůcku. Využívat ji budou studenti oboru Lesní mechanizátor. Absolventi oboru budou ještě lépe připraveni nejen pro práci s motorovou pilou, ale i pro práci při soustřeďování dříví lesními kolovými traktory. Chtěla bych ocenit, že nás kraj v nákupu traktoru podpořil,“ uvedla ředitelka SLŠ Žlutice Radka Stolariková.

Kraj při rozhodování o pořízení traktoru přihlížel i k tomu, že tento typ využívá řada zaměstnavatelů, pro budoucí absolventy školy je tedy velmi důležité, aby s ním uměli pracovat.

„Naším cílem je, aby žáci měli ve škole k dispozici moderní vybavení a bez problému se pak mohli ve své profesi uplatnit. Nový lesní kolový traktor patří ke špičkovým vozidlům svého druhu a mě těší, že se stane součástí výuky právě na jedné z našich škol,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Lesní kolový traktor LKT 81 LTI dodala společnost TESAS TOP z Nepomuku, výrobcem je slovenská firma LKT Trstěná. Stroj se vyznačuje zpevněnou konstrukcí, vyztuženou kabinou a bezpečnostními skly. Dále je jeho součástí dvoububnový naviják na dálkové ovládání, pomocí kterého se přibližuje vytěžené dříví. Traktor má čelní rampovač s hydraulickými kleštěmi, jež umožňují zarovnání dříví na skládce. Řidič může využít i dálkové ovládání, což zásadně ovlivňuje efektivitu práce. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších strojů ve své řadě. 


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy