Štola Johannes se opět otevírá veřejnosti

S podzemím unikátní historické štoly Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru na Karlovarsku se opět po osmi měsících bude moci seznámit i široká veřejnost. Důlní dílo se veřejnosti otevře 27. dubna 2019.

dezinfekce

Od tohoto dne začnou pravidelné prohlídky štoly, které se budou konat každý den až do 15. srpna 2019. Po zimní přestávce tak bude zpřístupněna část jednoho z nejpozoruhodnějších rudních revírů v České republice, skarnového revíru Zlatý Kopec – Kaff. Návštěvníci se můžou do podzemí vydat na základní, nebo na velkou naučnou trasu.

Začátky prohlídek jsou:
•    U základní prohlídkové trasy
v 9:30, 12:00 a 14:30 hodin ve dnech úterý, středa, pátek a neděle
v 9:30 a 12:00 hodin v ostatní dny pondělí, čtrtek, sobota

•    U velké naučné prohlídkové trasy v 14:30 vždy ve dnech  pondělí - čtvrtek  - sobota
Vlastní štola Johannes se nachází necelých 8 kilometrů od známého střediska turistiky a sportu, města Boží Dar. Již od 20. let 16. století se zde dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později i zinku. Toto území bylo prohlášeno, v rámci krajinné památkové zóny, za chráněnou kulturní památku ČR a tvoří významnou součást společné česko-německé nominace „Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří“ k zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO.

Největším dolem revíru Zlatý Kopec — Kaff byl důl Johannes, který byl v provozu bez výraznějších přestávek od 16. století do 70. let 19. století s tím, že ještě ve 20. letech a znovu v 50. až 60. letech 20. století zde byl prováděn hornický průzkum. Jde o mimořádně zachovalý komplex historických důlních děl, ve kterém horníci vyrazili podzemní komory obrovských rozměrů, jaké lze i jinde ve světě vidět jen málokde.

I tyto unikátní komory, z nichž největší s rozměry 60 x 20 m, při výšce 10 až 12 metrů, si nyní může prohlédnout každý, kdo se vydá do podzemí štoly Johannes. Tu město Boží Dar, za pomoci dotace Evropské unie získané v rámci česko-saského Programu Cíl 3, zpřístupnilo pro veřejnost.

Více informací o štole Johannes a vlastní rezervaci prohlídek lze nalézt na stránkách www.stolajohannes.cz.



Zdroj: Poznej Sokolovsko

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy