Staré Kraslice v obrazech. To je název nové knihy pana Václava Kotěšovce

Tato nová publikace uzavírá řadu již vydaných vlastivědných regionálních knih Kraslická kronika, Pohledy do historie měst a obcí Kraslicka, Kraslická čítanka a Album vzpomínek. Takovéto podrobné zpracování své historie má jen málo obcí i měst. Kniha je k dostání od prosince v kraslickém infocentru.

dezinfekce

Vydání dnes již vyprodané Kraslické kroniky z roku 2006, které bylo z úsporných důvodů jen černobílé, se snímky většinou miniaturními, mělo velký úspěch.

„Během let se podařilo získat nové další informace, dokumenty a obrazové materiály k historii Kraslic, hlavně díky internetu. Proto vznikl nápad vydat obrazovou publikaci, která připomene ve zkratce důležitá období osídlení našeho regionu, vzniku města, jeho stavebního vývoje, významných událostí, osobností – to vše provázeno značným počtem ilustrací, od 12. století do roku 1945,“ uvedl Václav Kotěšovec.

Jelikož se německá literatura téměř nezmiňuje o zdejší české menšině, bylo třeba tuto mezeru zaplnit.

„Protože si připomínáme sté výročí samostatné ČSR, kniha ukazuje, jak k ní zdejší Němci od samého začátku přistupovali. Jejich předkové sem přicházeli od 12. století se svolením českých panovníků, aby pod vedením svých drobných šlechticů – ministeriálů a kláštera Waldsassen kolonizovali prostor hraničních lesů Českého království. To jim potvrdil i císař Karel IV., jenž odkoupil zpět prostor Lubského újezdu pro své království. Také Habsburkové uznávali až do roku 1918 České království a jeho hranice,“ připomenul historické souvislosti Kotěšovec.

„Věřím, že i tato kniha vzbudí zájem a najde si své čtenáře. Rád bych poděkoval všem, kdo mi v mé kronikářské práci i vlastivědné činnosti pomáhali. Svůj vlastivědný archiv a dokumenty předávám městu Kraslice,“ sdělil závěrem Kotěšovec.

Zdroj: Poznej Sokolovsko


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 02.01.2018 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy