Sokolovsko: Zítra proběhnou na hradě Hartenberg slavnosti

Akce je zaměřená na záchranu hradu, ale připomene i jeho ničivou zkázu v předešlých letech zakončenou úmyslně založenými požáry v roce 1985.

dezinfekce

Hrad Hartenberg pochází z přelomu 12-13 století. Jde o ministeriální hrad s bohatou pohnutou historií. Do roku 1945 byl plně obydlen i vybaven. Po roce 1945 byla poslední hraběnka F. Kopalová spolu s většinou původního obyvatelstva odsunuta. Tím na Hartenbergu započal největší destruktivní proces v jeho dějinách. Pod správou státních statků zchátral a nakonec byl v roce 1985 úmylsně vypálen. Od roku 1997 je v soukromém vlastnictví a majitel jej od roku 2000 začal vyklízet a zachraňovat za pomoci dobrovolníků z celého světa a také  zdejší stavební huti. V současnosti jsou obnovaná 2 patra hlavního paláce a nově zastřešená věž.

Akce Hradní slavnosti chce připomenout pohnutý osud památky, ale také ukázat proměnu místa a jeho život. Uvnitř hradu čekají na návštěvníky dobové fotografie a další expozice. Program na nádvoří bude probíhat do večerních hodin. 

Všichni jsou srdečně zváni.

O konání této akce jsme vás již informovali zde.


Zdroj: Martina Vavřínová

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy