Sokolovsko: V podzemí dolu Jeroným čekají permoníci

V podzemí historického dolu Jeroným u Čisté na Sokolovsku čeká na jeho návštěvníky velké překvapení. Prohlídkovou trasu jim zpestří permoníci i další bytosti z říše fantazie. Nápad na oživení prohlídkové trasy v dole vzešel od Jiřího Loskota z Muzea Sokolov, který přišel vloni v březnu do Základní umělecké školy v Sokolově a požádal o vytvoření permoníků.

dezinfekce

Nápad padl na úrodnou půdu a na konci všeho snažení je unikátní expozice vytvořená žáky keramického oboru z odloučeného pracoviště sokolovské ZUŠ v Březové u Sokolova.

„Během vzniku jednotlivých soch nás napadlo, že by každá měla mít své jméno a také charakter. Žáci proto napsali návrhy jmen i charakterů k jednotlivým sochám. Přidali i návrh příběhu ke vzniklým postavám. Všechny návrhy jsme poté zhodnotili, vybrali nejlepší nápady a přidělili je ke každé postavě. V tomto okamžiku hráli významnou roli autoři konkrétní sochy, o kterou se jednalo,“ uvedla Pavla Křížková, učitelka „zušky,“ která se svými svěřenci permoníky připravovala.

Podotkla, že nelze jasně označit autora textů a tak je to společná práce všech žáků keramiky i výtvarného oboru na Březové. Na modelování soch se podílelo 36 žáků keramického oboru, ale s pohádkou i psanými texty pomáhali všichni současní žáci keramického i výtvarného oboru.

„Z pohádky je patrné, že naši permoníci moc rádi zpívají. Vyvstala proto myšlenka spolupracovat se sborem ZUŠ Kolibříci. Paní učitelka Zuzana Kolářová na nabídku nejen kývla, ale také přišla s nápadem složit nějaké zajímavé texty k písním. Oslovila kolegu Petra Schneidera, učitele předmětu elektronické zpracování hudby a zvuková tvorba, aby se svými žáky k textům složil melodie. Petr Schneider složil se žáky hudbu a celou pohádku spolu se sborem Kolibříci nahráli. Navíc se svými žáky celou prohlídkovou trasu s permoníky ozvučil nejrůznějšími zvuky, které navodí při prohlídce pracovní atmosféru v dole a tím jí ještě více zpestří,“ poznamenala Pavla Křížková.

Ve stejném čase žáci výtvarného oboru, pod vedením paní učitelky Anny Krejčí, pracovali na výstavě s hornickou tématikou. Jejich díla se úžasně hodila k expozici permoníků. Vzhledem k tomu, že permoníci jsou vystaveni v podzemí, velmi pomohlo, že práce výtvarného oboru vyzdobily vstupní budovu dolu.

„Myslím si, že se nám celá expozice povedla a že přidá na atraktivitě prohlídky historického důlního díla. Poděkování patří všem žákům a učitelům výtvarného a hudebního oboru, kteří se na projektu podíleli. A hlavně Jiřímu Loskotovi, který mě výrazně pomáhal s instalací expozice,“ dodala Pavla Křížková.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 29.04.2019 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy