Sokolovsko: Příští sobotu se na nádvoří hradu Hartenberg uskuteční mše svatá

První novodobá mše se konala v roce 2012, a to po 67 letech, které byly převážně pro hrad zničující. Devastaci památky z přelomu 12. století dokončily úmyslné požáry v roce 1985. Hartenberg téměř zmizel z povrchu zemského.

dezinfekce

Od roku 2000 probíhají na hradě záchranné práce. Hradní kaple sv. Tří králů byla obnovena v loňském roce. Po staletí hradní kapli obývala socha černé Madony, kterou se kastelánovi hradu podařilo nalézt po dlouhém roce pátrání. Je tak jednou z mála věcí, která se dochovala.

Po odvezení hradního depozitu v letech 1946-48 se vzácná gotická socha dostala na faru v Krajkové, poté putovala do Prahy ke křížovníkům a nakonec našla své útočiště v Plzeňské diecézi pod správou pana biskupa F. Radkovského. Majitel hradu se pak s přáteli vydal na návštěvu biskupství, kde byli srdečně přijmutí, a pan biskup umožnil návštěvu zmíněné Madony, která byla umístěna v depozitáři. Společným jednáním vznikla idea o konání nových hradních mší a v roce 2012 branou zachraňovaného hradu projela Madona zpět do svého domova, a to u příležitosti konání první novodobé mše.

Mše se nyní každoročně konají v srpnu kolem svátku Nanebevzetí Panny Marie. První 3 roky sloužil mši pan generální vikář Josef Žák, loni sloužil mši pan emeritní biskup Mons. F. Radkovský stejně jako tento rok. Na varhany bohoslužbu doprovodí tradičně pan RNDr. Petr Rojík a zpěvem paní Smržová.

Mše se bude konat na nádvoří hradu a poté je možné shlédnout prostory hradu i zmiňovanou kapli sv. Tří králů. 


Zdroj: hrad Hartenberg

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.08.2017 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy