Sokolovsko má společný projekt s německými partnery

Dvacítka měst a obcí z Karlovarského kraje a Saska bude v rámci společného projektu posilovat vzájemné vztahy. Samosprávy si budou vyměňovat zkušenosti v oblasti sociálních věcí, práce s dětmi, v oblasti cestovního ruchu, lidé budou moci navštěvovat jazykové kurzy a účastnit se partnerských kulturních a sportovních akcí.

dezinfekce

Na finanční podpoře projektu se na počátku prosince shodli členové Monitorovacího výboru Programu spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014 - 2020.

Do spolupráce se konkrétně zapojí v Mikroregionu Sokolov – východ celkem 14 obcí, mezi nimiž nebude chybět Chodov, Sokolov, Dolní Rychnov, Královské Poříčí nebo Loket. Na německé straně to bude město Bad Lobenstein a okolní obce.

„K plánovaným aktivitám bude patřit 20 workshopů nově vzniklých pracovních skupin, společné studijní cesty, vznik dvojjazyčné brožury „Malý průvodce úřady,“ jejíž součástí se stane česko-německý slovník se specifickými pojmy správní oblasti,” upřesnil krajský radní Josef Janů a dodal, že se plánuje také dvojjazyčný jazykový kurz či instalace vícejazyčných tabulí a tematické fitness stezky v Bad Lobensteinu.

„Tyto aktivity doprovodí sportovní akce, výstavy umělců, lidové slavnosti, prezentace škol a firem nebo série s názvem „Kulturní září” na Sokolovsku,” doplnil radní.

Šanci uspět v získání finanční podpory mají ale stále i projekty „Cyklotrasa Plesná – Bad Brambach,” poté „Centrum kultury a umění Aš – Adorf” a „SOS – systém k optimalizaci a zajištění přeshraniční německo – české ochrany proti katastrofám.” Budou ale muset počkat, zda se na ně dostane z úspor v již realizovaných projektech.

Od zahájení programu v červenci 2015 bylo poskytnuto již přibližně 151 milionů euro z Evropského fondu pro regionální rozvoj na realizaci 141 projektů, z tohoto 28 projektů s aktivitami v Karlovarském kraji (s dotací 20,4 milionu eur z ERDF). Další zasedání členů Monitorovacího výboru Programu spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020 se uskuteční ve dnech 14. a 15. května 2019.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy