Sokolov: ZŠ v ulici Švabinského vychovává nadějného chemika

V pondělí 19. února navštívily místostarostka Renata Oulehlová a vedoucí odboru školství Barbora Bardonová druhý stupeň školy v ulici Švabinského, kde studuje žák deváté třídy a zároveň vítěz oblastního kola soutěže "Hledáme nejlepšího mladého chemika" Rudolf Kvasňovský.

dezinfekce

Obecným trendem poslední dekády je bohužel snižující se zájem žáků o přírodovědné vzdělávání. Chemické obory jsou pro studenty neatraktivní, náročné až nepochopitelné. S tímto nesmyslným fenoménem se snaží bojovat nejen na vysokých a středních školách, ale i na základních školách v Sokolově. Místostarostka Renata Oulehlová a vedoucí odboru školství Barbora Bardonová navštívily základní školu v ulici Švabinského, kde šíří osvětu mladá paní učitelka Ivana Laslopová. Ta se svým žákům snaží předat nejen potřebné znalosti z chemie dle učebních osnov, ale i nadšení pro fascinující obor, jímž chemie je.

Nadšení z návštěvy školy se prohloubilo po zhlédnutí Hodiny moderní chemie. Projekt, do kterého své svěřence paní učitelka Laslopová přihlásila, organizuje Vysoká škola chemicko-technologická za podpory sokolovského Synthomeru právě z důvodu popularizace a přiblížení chemie studentům. Během hodiny tak mohli žáci vidět pokusy, ke kterým se s normální školní laboratoří nedostanou. Pomocí tekutého dusíku vyrobili zkušení přednášející zelenou zmrzlinu, kterou s radostí ochutnaly i místostarostka Renata Oulehlová a vedoucí odboru školství Barbora Bardonová.

Ivana Laslopová učí na škole s přestávkou sice jen čtyři roky, přesto pod jejíma rukama prošlo už několik úspěšných chemiků. Posledním z nich je vítěz regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika Rudolf Kvasňovský. Ruda jako žák deváté třídy proniká do světa chemie teprve druhým rokem, přesto se v ní perfektně orientuje stejně jako v ostatních předmětech. Mimo jiné ho totiž v příštích měsících čeká zeměpisná, matematická i německojazyčná olympiáda. V soutěži hledající mladé chemiky prošel společně s 30 soupeři teoretickou částí obsahující převážně chemické výpočty do třetího laboratorně zaměřeného kola. Zde se ukázal Rudův přirozený cit pro chemii, protože i přes zanedbatelnou přípravu dokázal postoupit do celostátního kola z prvního místa.

Rudolfovy zájmy i přes jeho zjevnou nadprůměrnost přesahují rámec vzdělanostních dovedností. Ve svém volném čase hraje tenis, basketbal, fotbal, dříve závodně plaval a rád chodí fandit i hokejistům.

"Proto budeme skromně doufat, že si ze středních škol, na které se hlásí, vybere naše sokolovské gymnázium," uvedla vedoucí odboru školství Barbora Bardonová.

Podobné přání vyslovila i místostarostka, která se s vedoucí odboru školství a kultury vydala poblahopřát Rudolfovi, poděkovat paní učitelce Laslopové a oběma předat věcné dary.

"My Rudovi držíme palce nejen v celostátním kole soutěže, ale i v dalším vědeckém i osobním životě. Ivaně Laslopové i ostatním pedagogům děkujeme za jejich nadšení a poctivost v nelehkém poslání, jakým je role učitele," uvádí za město Sokolov Andrea Pfeifferová, Oddělení komunikace s veřejností.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
23.02.2018 12:00




0 +
 

Hlavní zprávy