Sokolov: Zeptali jsme se na bydlení, parcely a školská zařízení (TV Západ)

Druhou část rozhovoru se sokolovským starostou Janem Pickou tvoří témata bydlení, možných nových stavebních parcel a školských zařízení ve městě. Do školních lavic usedl předpokládaný počet dětí, ale do posledního, letos poprvé povinného ročníku školek nastoupilo dětí méně, než bylo u zápisu.

dezinfekce

„Do základních škol nám nastoupilo 275 prvňáčků. Takže to je opravdu čerstvá krev do našich základních škol. Co se týče pětileté povinné docházky nebo alespoň toho absolutního čísla, my máme 750 míst, to je kapacita našich školek. S ředitelkami jsme se domluvili, protože přeci jenom v průběhu roku se přihodit něco může, takže jsme si nechali rezervu kolem dvaceti míst ve školkách. Teď mluvím o celkovém čísle. Jsme rádi, že tu kapacitu opravdu držíme. Co se týče těch pětiletých, tzn. teď prvním rokem té povinné školkové docházky, tak my víme, že těch pětiletých dětí mělo nastoupit 228. To jsou přesná čísla, která čerpáme z odboru školství. Nakonec se ukázalo, že z těch 228 dětí jich 41 nenastoupilo,“ přiblížil starosta Jan Picka.

Postupně se ve spolupráci s Oddělením sociálně-právní ochrany dětí podařilo zjistit, že větší část nastoupila do jiných školek v okolí.

„A 12 dětí teď ještě stále hledáme, jestli nastoupily někam jinam nebo jestli se odstěhovaly. Takže z celkového počtu 228 dětí – těch pětiletých, teď jakýmsi způsobem budeme ještě dohledávat dvanáct. Myslím si, že to svědčí o dobré práci všech, kteří toto mají ve své kompetenci. Věřím tomu, že v nejkratší době zjistíme, kam děti nastoupily nebo jestli se neodstěhovaly tak, jak jsme to činili v předchozích případech,“ popsal Picka.

O nájemní bydlení v městských bytech je velký zájem a město pečlivě prověřuje každého uchazeče.

„Přidělování bytů v Sokolově řešíme už dlouhá léta způsobem, že neexistuje žádný pořadník. O každém jednotlivém bytu, které město přiděluje, rozhoduje Rada města. Na základě jejího rozhodnutí, je byt přidělen. Pokud říkám, že není žádný pořadník, tak je to skutečně tak. Nicméně přeci jenom i Rada města některé věci bere v potaz. Pokud bych měl mluvit o těch věcech, které naopak žadateli pomohou, tak je to určitě zaměstnání, které dělá. Protože – a tím se netajíme – v Sokolově potřebujeme policisty, lékaře, zdravotní sestry, učitele, soudce atd. Pokud nám tedy přijde žádost od takového žadatele, mnohdy ještě doprovázena patřičným doporučením a dopisem od jeho budoucího nebo stávajícího zaměstnavatele, tak to je něco, na co vedení města nebo Rada města slyší. Slyšíme, a často se to stává, také na to, že umožňujeme matkám samoživitelkám, které u mě osobně mají velký obdiv a u mě osobně mají velkého zastánce, pohodlné bydlení nejenom pro ně a jejich děti. Stává se, teď jsme nedávno řešili případ, kdy i tatínek, který má ve své péči šestiletého synka, si zažádal o městský byt a samozřejmě to je hledisko, které patří před Radní města a ti se k tomu tak postaví. Naopak, a tím se také netajíme, ptáme se na případné žadatele. Určitě má hodně ztíženou pozici ten, kdo dluží městu anebo jiným subjektům a věřitelům. Má to těžší také ten, o kom víme, že se nechová právě tak, jak by se ve městě chovat měl a nectí nějaké zásady slušnosti a obecná pravidla chování. Ptáme se Městské policie a Policie ČR, jaké mají zkušenosti s případným žadatelem. Takže to rozhodnutí Rady města je vždy složité. Pro mě je příjemným zjištěním to, že ještě před několika lety zpátky se na jeden byt hlásili 3 až 4 zájemci. Dneska je to zpravidla kolem 12, 13 či 14 zájemců. Takže je z čeho vybírat. Logicky pak samozřejmě nemůžeme uspokojit všechny a mrzí nás to, ale věřím, že bytová situace se u nás v Sokolově přeci jenom bude stále zlepšovat,“ věří starosta.

Jednou z možností je i individuální výstavba. Zde město naráží na limity kvůli těžbě a hledá proto lokality i v intravilánu.

„Stejný úkol, jako dostala pracovní skupina, co se týče parkování, tak od nás dostal Odbor rozvoje města, a to právě se zaměřením na možné využití, ať už pro moderní bytové domy anebo právě pro parcely pro rodinné domky. Máte pravdu, v Sokolově je jich jako šafránu. Takže jsme pracně hledali. Hledání opravdu nebyla vždy jednoduchá. Možná i z tohoto důvodu nebo určitě z tohoto důvodu se některé záměry města zrychlily. Je to třeba bourání objektů po bývalých kasárnách, kde mluvíme o jedné z lokalit právě pro výstavbu rodinných domků. Také jsme urychlili jednání co se týče přivedení vodovodu a kanalizace do oblasti Hruškové. Když bych měl být konkrétnější, tak my bychom rádi, kdyby v roce 2018 vzniklo prvních sedm stavebních parcel právě po objektech armády nebo v té oblasti Vítězné. V roce 2019 bychom tam rádi dali dalších 12 parcel. Už jsem tady malinko nakousl i velkou budoucnost osady Hrušková, tzn. součásti Sokolova, která je vzdálena asi dva až tři kilometry, v krásném prostředí Slavkovského lesa. Tato situace je ještě mnohem optimističtější, protože pokud se podaří právě do této lokality přivést inženýrské sítě, a my jsme opravdu přesvědčeni, že se to podaří, tak možná už v roce 2019 budeme jako město nabízet něco kolem třiceti stavebních parcel, což je úžasné číslo. Pokud do tohoto našeho záměru s námi přistoupí i ostatní vlastníci těch pozemků na samotné Hruškové, tak zde může vzniknout až 50 stavebních parcel. Další budoucnost, co se týče výstavby rodinných domků, tak je určitě za částí města Šenvert, tam je to limitováno samozřejmě těžbou, která ještě probíhá. V této lokalitě jsme blokováni závěrou právě kvůli těžbě. Jakmile tato těžba na Sokolovsku skončí, tak zde vznikne kolem 40 parcel. Výhodou samozřejmě bude, že ta parcela bude v sousedství největšího jezera určitě v Karlovarském kraji a možná ještě i dále,“ dodal Picka.

Město Sokolov v současné době vlastní okolo 1250 městských bytů. Od počátku roku 2017 jich bylo přiděleno více než 60. V současné době je v nabídce města 5 bytů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy