Sokolov: Začíná rekonstrukce nádražní budovy (TV Západ)

Dlouholetá snaha o zlepšení vzhledu nádražní budovy v Sokolově se konečně stane realitou. Investor, Správa železniční dopravní cesty, chce během rekonstrukce minimalizovat dopady na cestující.

dezinfekce

„Staveniště Rekonstrukce výpravní budovy v Sokolově bylo předáno v listopadu letošního roku. Stavba by měla trvat a být ukončena na konci září roku 2018. Cestující budou registrovat staveniště až na začátku příštího roku. Aktuálně probíhají sanační práce ve sklepních prostorách. Tzn., že to aktuálně cestující nijakým způsobem nezasáhne,“ popsal začátek rekonstrukčních prací ředitel Správy osobních nádraží Patrik Konopásek.

Hlavním přínosem bude lepší propojení dopravního terminálu s vlakovým nádražím.

„Dojde k vybudování společných odbavovacích prostor pro cestující autobusové a železniční dopravy. V podstatě bude umístěna excentricky do levé části, přiblížena k autobusovému terminálu. Cestující pozná rekonstrukci a zateplení obvodového pláště, střešní konstrukce, okenních výplní a následně přesun odbavovací haly. Samozřejmostí bude bezbariéra v objektu. Nové budou veřejné toalety, opět společné pro cestující železniční a autobusové dopravy. To budou ty nejzásadnější věci. Samozřejmě předpokládáme doplňkové komerční aktivity ze strany našich vysoutěžených partnerů, ať už příp. prodej tisku či drobného občerstvení,“ přiblížil Konopásek.

„My to vnímáme velice pozitivně a uděláme všechno pro to, aby to nádraží, které věřím, že za rok touto dobou už bude nově zrekonstruované tak, aby v této podobě, co nejdéle vydrželo. Bavíme se o tom, že bychom tam udělali služebnu městské policie. Jsme ochotni se samozřejmě také podílet na jakési komunikaci při výběru s nějakou bezpečnostní agenturou,“ uvedl starosta Sokolova Jan Picka.

Rekonstrukcí budovy úpravy nádraží nekončí. Město odkoupilo za 2,2 milionu korun chátrající budovy směrem ke Královskému Poříčí, které zbourá.

„Studie už je hotová. Bude tam zázemí pro nákladní dopravu, autobusovou dopravu. Může tam být i nějaký parčík či nějaká hala s drobnou výrobou,“ vyjmenoval Picka.

Komplikovaná situace bude s plánovaným plotem v místě bývalé lávky. Zde lidé často vstupují do kolejiště a došlo zde již k několika tragédiím. Na opravy nádražních budov se mohou těšit i v další městech a obcích v kraji.

„Kromě Sokolova jsme zahájili i dílčí opravné práce v lokalitě Kynšperk – výpravní budova Kynšperk a v Lokti. Ty budou dokončeny v první polovině příštího roku. Zároveň připravujeme projektové aktivity - projekční činnost pro další investiční akce rekonstrukcí výpravních budov – nejvýznamnější v Chebu, ve Františkových Lázních, v Bečově nad Teplou a v Aši. Samozřejmě ve střednědobém výhledu,“ dodal Konopásek.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy