Sokolov: (Za)Chráněné dílny zaměstnávají 35 handicapovaných (TV Západ)

Nový provozovatel sokolovských Chráněných dílen pozval zástupce médií na návštěvu pracoviště. Ve zdejších provozech nacházejí práci ti nejvíce ohrožení lidé, kteří by jinak stěží nalezli uplatnění na trhu práce. Po nedávných změnách dílny provozuje Sokolovská chráněná s.r.o.

dezinfekce

„V současné době se počet zaměstnanců navýšil. Máme zde 35 zaměstnanců z firmy ZDRAPOSO, která na konci září skončila, převedli jsme 29 lidí pod Sokolovskou chráněnou dílnu. Na začátku srpna jsme se dozvěděli, že sokolovská dílna ZDRAPOSO hodlá propustit ke konci září 16 handicapovaných zaměstnanců, byť tedy dostávali dotaci i od města Sokolov, a to 1 milion 400 tisíc na provoz. Dozvěděli jsme se to oklikou, vyvolali jsme s panem starostou okamžitě jednání s vedením této organizace a opravdu jsme s hrůzou zjistili, že se chystají propustit v první vlně 16 lidí a na konci roku další. Celkem by přišlo o práci 29 handicapovaných lidí. Takže jsme zřídili dceřinou společnost Sokolovské bytové,“ vysvětlila pozadí změn místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

První dva měsíce musí fungovat dílna za pomoci města, poté ji bude podporovat Úřad práce. Pracovní úvazky zaměstnanců jsou různé podle možností od 3 až do 8 hodin denně.

„Obecně to všechno patří do kabelové konfekce. Podařilo se nám sehnat zakázky, trošku jednodušší, které odpovídají schopnostem a možnostem zaměstnanců. Spektrum zakázek předpokládám bude mnohem větší, s tím také souvisí, že budeme shánět další nové zaměstnance, abychom byli schopni obsáhnout všechno, co dnes firmy požadují. Zatím to vypadá, že práce bude zaplať pánbůh dost. Výrobců, kteří by práci poptávali, je v kraji více, než jsem objel, ale v tuto chvíli jsme omezeni kapacitou budovy i kapacitou stávajících zaměstnanců. Výhledově se samozřejmě budu snažit se všemi se potkat, promluvit, navázat nějakou spolupráci. V tuto chvíli jsme ale vytíženi na 100 %,“ přiblížil Erik Klimeš ze Sokolovské chráněné, která dílny provozuje. 

Lidé v Chráněných dílnách si možnosti přivýdělku a setkávání váží.

„Jsme rádi, že zde zůstáváme a nekončíme. Hrozila nám výpověď. Jsme rádi, že máme novou práci. Já jsem zde dlouho, už od roku 2002, znám to tady, jak to zde chodí a tak. Kolektiv je dobrý, kamarádství, se všemi si rozumím a tak,“ popsal dlouholetý pracovník dílen Roman Beňák.

Pro někoho je zdejší práce první, kterou vykonává. Slečna Kateřina dojíždí z Lomnice a pracuje na čtyři hodiny.

„Jsem dodělala školu a byla jsem doma. Dojíždím s mamkou, mamka tady dělá se mnou, takže jezdíme spolu. Jsem zde od února 2016. Nyní, když je nová práce, předtím to bylo horší, ale teď už dobrý. Lisuji kolečka, ale nyní máme novou práci, tak děláme tohle,“ ukázala Kateřina Koutecká.

Když se bude dařit, lidé si vydělají i více peněz. Vzniknout by mohla i cukrárna či pekárna. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy