Sokolov: Vzrostlé stromy putovaly do Heyrovského ulice

Co udělat se vzrostlými stromy, pokud stojí v cestě nějaké stavbě? To nejméně populární opatření, byť mnohdy nezbytné, je jejich pokácení a poté náhradní výsadba. Je tu ovšem ještě jeden způsob, který se město rozhodlo poprvé vyzkoušet. A to přesazení na náhradní místo.

dezinfekce

A tak se dva okrasné stromy (slivoň myrobalán též slivoň třešňová) přestěhovaly z trasy budoucí cyklostezky od obytného domu „Štětka“ do Heyrovského ulice.

Oba stromy stály tam, kde kvůli cyklostezce zůstat nemohly. A byly označeny křížkem, tedy k pokácení. O tomto jsme vás informovali - viz zde.

„Žádný strom ve městě není poražen, aniž by se nediskutovalo o tom, zda je to nezbytné či nikoliv. A jak je případně nahradit. U těchto stromů nás napadlo, zda bychom nevyzkoušeli jejich přesazení,“ uvedla starostka Renata Oulehlová.

Radnice objednala firmu, která se přesazováním vzrostlých stromů zabývá, protože to není úplně jednoduchý proces. Přemístění těchto dvou slivoní trvalo skoro celý den. Nejdříve se připravily nové výsadbové jámy a pak přišlo ke slovu speciální zařízení, které na původním místě stromy šetrně „vydloublo“ ze země. Na nákladním automobilu odcestovaly na své nové stanoviště a tady byly zasazeny.

Jaké stromy lze přesazovat? Záleží především na konkrétní dřevině, jejím druhu a zdravotním stavu. Úspěšnost ujmutí je u přesazených vzrostlých stromů více než poloviční. Obecně jsou k přesazení vhodnější listnáče, třeba lípa nebo jabloň. Přesazovat v podstatě skoro nejde borovice nebo duby. Stroj určený k přesazování strom hydraulicky obklopuje, šetrně vykope a zvedne přímo ze země i s kořenovým balem. Ten drží okolo kořenů a kořenový systém zůstává z 90 procent neporušený, což usnadní přijímání dřeviny na novém stanovišti.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 19.09.2019 18:00




0 +
 

Hlavní zprávy