Sokolov: Velký sál MDK prochází rekonstrukcí (TV Západ)

Rekonstrukce a úpravy Městského domu kultury v Sokolově směřují k cíli, kterým jsou zářijové oslavy Dne horníků. Do té doby musí být vše dokončené a uklizené. Nejviditelnější zásahy jsou na Velkém sále.

dezinfekce

„My jsme sundali to staré ostění, které se sem dávalo v 70. letech tak, abychom dostali původní vzhled balkónů. Takže se to muselo sundat a nyní jsme museli kompletně zrestaurovat balkóny - byly tam otlučené rohy, protože jak to dělali tenkrát, tak v podstatě vše přikryli ostěním, udělali dřevěné rošty, takže to, co bylo ještě zdravé, tak pak rozbili. My jsme se mravenčí prací dostali do původního vzhledu balkónů,“ popsal ředitel Městského domu kultury v Sokolově Ladislav Sedláček.

Nová bude také jedna řada vchodových dveří na sál.

„Zase se chceme přiblížit k tomu, jak to vypadalo v roce 1925 nebo resp. podle projektu, který je připraven –  již 15 let stár. Chtěli bychom zase i těmito dveřmi pro lidi zvýšit komfort. Staré dveře profukovaly, špatně se otvíraly, pro lidi to bylo takové nepříjemné. I tímto bychom chtěli zlepšit komunikaci tím prostředím tady,“ vysvětlil ředitel.

V zázemí hlavního sálu došlo k vyštukování a vymalování příručních skladů. Práce ještě nejsou ukončeny.

„Chtěli bychom ještě do Dne horníků vyměnit hlavní osvětlení čili lustry a pak tyto nástěnky budou nové. Tak to bychom chtěli, možná, že to stihneme, uvidíme,“ nechává si prostor Sedláček.

Kromě velkého sálu proběhly opravy i na balkóně Městského domu kultury v rámci reklamace.

„Firma původní, která to dělala, tak je v insolvenci, čili to už nemohla opravit v rámci záruky. Takže město muselo vzít z bankovní záruky peníze a opravit to na vlastní náklady. Skrze balkón protékala voda, takže z druhé strany se objevily mapy a balkón popraskal. Nyní doufejme, že to přežije zimu, protože na jaře se bude vyhlašovat výběrové řízení na opravu balkónu jako celku. Samozřejmě se to ale vše bude platit z bankovní záruky – z toho, co jsme nezaplatili firmě, která to dělala původně. Tady se přesně ukazuje to, co se říká, že buďto to opravíte dobře nebo rychle a levně,“ poznamenal ředitel.

Další vstupní dveře z foyer si na výměnu budou muset počkat.

„To si řeší v rámci rozpočtu Odbor rozvoje města Sokolova. Jsme za to strašně vděční, že město Sokolov - vedení, Rada, zastupitelé, mají pochopení, protože dům je prostě nádherný a že nám umožní, doufejme tedy, i výměnu těchto dveří, protože tyto dveře, to je to poslední, co zde bude ještě z těch 70. letech a je to trošku ostuda. Udělali jsme si první poptávku, resp. my ne, ale Odbor rozvoje města, a cena tam je hodně přes milion korun, takže nyní řešíme zda ano, ale udělat by se to rozhodně mělo. Pak samozřejmě potřebujeme termín a my nemůžeme dveře dělat dříve než v dubnu – až nám skončí plesová sezona, protože bychom neradi výměnou dveří narušili právě sezonu, která začne,“ dodal ředitel MDK Sedláček.

Město každoročně investuje do MDK jednotky milionů korun. V poslední době například vynaložilo 1,5 milionu korun na obměnu sedaček a úpravy hlediště v divadle, dva miliony šly také do rekonstrukce herny sousedící s balkonem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy