Sokolov: Veletrh fiktivních firem měl 11. ročník (TV Západ)

Již jedenáctý ročník regionálního veletrhu fiktivních firem se uskutečnil ve středu 30. ledna v prostorách Městského domu kultury v Sokolově. Kromě zástupců vedení města Sokolova se akce účastnili hosté z Krajského úřadu, města Kynšperka, CEFIFu (Centra fiktivních firem), Úřadu práce a pořádající Střední školy Živnostenské.

dezinfekce

„Jsem velmi ráda, že dnešní účast na veletrhu přijalo kolem 30 firem nejen z Karlovarského kraje, ale i z Plzeňského a Ústeckého kraje. Myslím, že už je ten správný okamžik nyní zahájit 11. regionální veletrh fiktivních firem. Přeji vám všem úspěch a aby zvítězili ti nejlepší. Konkurence je veliká, jak jsem zatím jen tak po očku koukla,“ popřála v úvodu veletrhu ředitelka pořádající Střední školy živnostenské Sokolov Ilona Medunová.

Poté se představily členky taneční skupiny Glamour, které připomněly téma 100 let od vzniku republiky. 

„Přípravy trvaly tři měsíce, kdy se scházel desetičlenný tým. Měli jsme, co dělat, abychom všechno dali do správného pohybu,“ popsala Angelika Klímová, zástupkyně Živnostenské školy, která zde má na starosti fiktivní firmy. 

Ani letos nechyběli zástupci ze slovenské Šaľy.

„Jsme firma Healt & Body Academy a zaměřujeme se na zdravou stravu a cvičení. Řešíme i sportovní oblečení,“ krátce představila firmu zástupkyně, studentka Miriam Komosiová.

Soutěžní firmy přijely z řady českých měst, ale své zástupce měl i Sokolov. 

„Samozřejmě se opakují – Most, Plzeň, Žatec a Sokolov. Písek letos nedorazil. Firem je opravdu hodně. Mají, co se učit a mohou mezi sebou správně obchodovat,“ přiblížila Klímová.

Paleta fiktivních firem byla opět pestrá, řada studentů své podniky dokáže „prodat“ velmi přesvědčivě. 

„My se specializujeme na prodej her od jiných studií. Specializujeme se ale i na prodej našich vlastních her. Momentálně vyvíjíme hru Future Sims, která bude dostupná v druhé polovině roku 2019. Můžete u nás najít hry na různé platformy, neprodáváme na všechny, pouze na některé, které nám přijdou vhodné. Píšeme tam i kdy hra vyšla a samozřejmě, kdo ji vydal. Také máme pro hry různé popisy, abyste věděli, do čeho jdete, když si ji chcete koupit. Také nabízíme ukázky z her, aby si to mohli i prohlédnout,“ prozradil Sebastian Klimeš z fiktivního počítačového studia.

Ve vestibulu se představily učební obory Živnostenské školy – cukrář, pekař, číšník. K vidění byly ročníkové práce studentů druhých ročníků. Probíhala i anketa o nejlepší výrobky. Oceněni byly – Veronika Pospíšilová za dort RIO, Anna Bílá za slaný závin a Kevin Chu za tabuli „Voda“.

Program veletrhu zpestřila také módní přehlídka, kterou připravily kadeřnice a kosmetičky. 

Na hlavním sále se představili žáci sokolovské Základní umělecké školy a zpěvačka Zuzana Vovsová.

Pro pedagogy, kteří doprovázely členy fiktivních firem, proběhl workshop na téma CEFIF portál. Veletrh byl také příležitostí k hodnocení dalšího osudu firem a jejich vlastníků.

„Zpětnou vazbu máme – jak si vedou bývalí studenti, žáci naší školy. Neříkám, že všichni z nich se stanou podnikateli, ale vždy se někdo najde, v každém ročníku – např. byl viděn pan Vrba, který od nás opravdu loni, před půl rokem odcházel s maturitou v ruce, dnes pokračuje dále na vysoké škole a úspěšně podniká,“ uvedla příklad příklad Klímová. 

V kategorii Nejlepší stánek získala prvenství firma Develop Most s.r.o. Nejlepší katalog vytvořili členové firmy Skalpel s.r.o. Vítěznou elektronickou prezentaci přivezla opět mostecká firma Tobacco Shop s.r.o. a prvenství si její zástupci odvezli i za nejlepší vizitku. Nejzajímavější slogan vytvořili majitelé fiktivní firmy Tispo s.r.o. z Mariánských Lázní.

Zvláštní cenu starostky města Sokolova předal místostarosta Jan Picka firmě Zdravej kancl s.r.o. Zvláštní cenu CEFIFu obdržely Masáže Petr Klíč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy