Sokolov: Ve městě odhalili jména obětí zajateckého lazaretu

V pondělí 3. prosince 2018 se v Sokolově konal pietní akt k uctění památky vojenských zajatců, kteří zahynuli v sokolovském lazaretu během 2. světové války.

dezinfekce

Stalo se tak v rámci slavnostního odhalení pamětních desek se jmény téměř 2 500 lidí, kteří jsou pochováni v místě dnešního památníku. Ten v blízkosti sokolovského hřbitova stojí od 70. let minulého století. Aktu se zúčastnili představitelé Karlovarského kraje, Sokolova, Ruské federace a dalších států tehdejšího Sovětského svazu odkud zajatci pocházeli.

V hromadném pohřebišti se nachází ostatky zajatců z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Arménie, Gruzie, Ázerbájdžánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Projev pronesli hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, starostka Sokolova Renata Oulehlová a velvyslanec Ruské federace v České republice Aleksandr Vladimirovič Zmejevskyuty. Starostka Renata Oulehlová poděkovala představitelům Ruska za iniciativu a úsilí vynaložené při bádání po totožnosti mrtvých, kteří již nejsou anonymní a mohou odpočívat v pokoji. Dále vyslovila přání, aby lidé více ctili mír a šířili lásku a pomoc druhým. Na místě proběhla také bohoslužba za padlé, kterou sloužil protojerej otec Nikolaj, představený Pravoslavného chrámu svatých apoštolů Petra a Pavla. Následovaly minuta ticha, ruská a česká hymna v podání ZUŠ Sokolov a kladení věnců. Kromě zmíněných představitelů věnce položili a poklonili se náměstek hejtmanky Petr Kubis, krajský zastupitel Jaroslav Borka, místostarosta Sokolova Jan Picka, radní Sokolova Michael Rund a dále zástupci Ázerbájdžánu, Arménie, Běloruska, Kazachstánu, Ministerstva obrany, Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary, Českého svazu bojovníků za svobodu, Ruského střediska vědy a kultury, Klubu českého pohraničí a další.

Válečný hrob s ostatky sovětských válečných obětí je například i v Brně, nebo Hodoníně. Podle zástupců ruské strany je ten sokolovský největší. Z přibližného počtu 2500 mrtvých se badatelům podařilo prokázat původ 2435 lidí. Vše probíhalo ve spolupráci Ministerstva obrany a velvyslanectví Ruské federace zejména na základě žádostí od pozůstalých, kteří památku svých blízkých jezdí na místa jejich spočinutí uctívat dodnes. Práce trvaly přibližně rok. Realizaci, včetně zhotovení zajistila ruská strana. Projekt si podle velvyslance Aleksandra Vladimiroviče Zmejevskyutyho vyžádal náklady v přepočtu 2,3 milionu korun.

„Peníze ale nejsou podstatné. Ty si vždycky nějak opatříme. Důležitý je akt jako takový a velmi děkuji městu Sokolov a ostatním za součinnost při realizaci," nechal se slyšet ruský diplomat.

Představitelé Ruské federace i města budou nadále spolupracovat při zvelebení památníku. V plánu je oplocení a oprava zídky, která pamětní sloupy lemuje. Vše by se mělo realizovat v průběhu příštího roku.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy