Sokolov: V listopadu ožije fenomén Baroka

Karlovarský kraj – Co mají společného sokolovské, karlovarské a chebské muzeum? Po tři listopadové víkendy se tu postupně uskuteční přednášky věnované fenoménu baroka v Karlovarském kraji.

dezinfekce

Přednášky pořádá Karlovarský kraj ve spolupráci s krajskými muzei. Známá i neznámá fakta návštěvníkům osvětlí historik architektury Lubomír Zeman. 

Rok 2017 je agenturou CzechTourism vyhlášen jako Rok českého baroka. Je to důstojné připomenutí výročí narození české královny Marie Terezie, která se narodila 13. května 1717, tedy před 300 lety. Arcivévodkyně rakouská, královna uherská, manželka císaře Svaté říše římské atd., byla jedinou vládnoucí panovnicí na českém trůnu. Severozápadní oblasti Čech ji vděčí za mnohé, zvláště pak Karlovy Vary, kterým po požáru roku 1759 pomohla stát se ještě krásnějším lázeňským městem s již evropskou gloriolou.

Baroko, které tehdy vládlo v uměleckém i běžném životě, zanechalo výrazné stopy. Naše země je plná barokních skvostů a lze jen těžko rozhodnout, které jsou ty nejkrásnější a nejslavnější. A jiné to není ani u nás v kraji. Veřejnost má nyní proto jedinečnou příležitost zjistit více o tomto slohu i způsobu života.

 „Předmětem přednášek bude poukázání na množství hmotných pozůstatků, památek z doby baroka v Karlovarském kraji, které představují přímo skvosty a poklady z hlediska českých zemí ale i Evropy. Představíme ty nejvýznamnější stavby a navštívíme místa, která dodnes dýchají tajemnou atmosférou. Chceme ale rovněž ukázat široké veřejnosti tvůrce, umělce i jejich mecenáše, kteří dnes již neprávem upadli do zapomnění, bez jejichž erudice by ale tato díla nikdy nevznikla. Karlovarský kraj se má čím pyšnit,“ prozradil jejich náplň Lubomír Zeman.

První přednáška proběhne ve čtvrtek 2. listopadu od 18:00 hodin ve Valdštejnské obrazárně Muzea Cheb, další v 17:00 hodin dne 23. listopadu v sokolovském muzeu a do třetice si přednášku užije karlovarské publikum, a to ve čtvrtek 30. listopadu od 17:00 hodin v muzeu na Nové louce.

Současně s tím slova přednášejícího doplní také publikace Průvodce po významných barokních památkách Karlovarského kraje, kterou vydal Karlovarský kraj. K dostání je v některých infocentrech a knihovnách v kraji.

O tom, že Karlovarský kraj vydal průvodce po barokních památkách v regionu, jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy