Sokolov: U památníku sovětským zajatcům přibudou jména (TV Západ)

Rada města Sokolova schválila žádost velvyslanectví Ruské federace o umístění pamětních desek se jmény zemřelých zajatců z druhé světové války. Tabule se zhruba 2500 jmény budou umístěny u památníku v Hornické ulici.

dezinfekce

„V Sokolově za 2. světové války zemřelo v lazaretu, který sídlil na dnešní Vítězné, přibližně 2.500 občanů současné Ruské federace. Teprve před třemi lety se podařilo zmapovat jména lidí, kteří v Sokolově zahynuli. Chceme projevit úctu těmto padlým lidem, kteří opravdu dle historických informací v sokolovském lazaretu velmi trpěli. Máme dokonce informace, že před třemi lety se první rodiny dozvěděli jména svých blízkých předků, kteří v Sokolově završili své dny a už k nám jezdí, aby uctili jejich památku,“ vysvětlila místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Celou akci bude financovat ruská strana. 

„Jedná se o vzájemnou dohodu mezi vládami Ruské federace a Českou republikou o válečných hrobech. Budou to opravdu desky se jmény všech padlých. Citlivě to bude zasazeno do prostředí, kde jsou tito lidé pohřbeni. Určitě to žádné omezení nepřinese. Podle dostupných informací, které máme, by mělo být ještě v letošním roce hotovo,“ dodala Oulehlová.

Poslední úprava hřbitova ruských zajatců pochází z roku 1971, kdy zde byl postaven památník v podobě dvou prstů zdvižených k přísaze s letopočty 1941 a 1945.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy