Sokolov: Sv. Mikuláš se vydá od Krudumu u Hruškové na cestu naším krajem

Podle starých legend vycházel právě od hory Krudum nedaleko Hruškové, na jejímž úpatí archeologové odkryli zbytky raně gotického kostela zasvěceného právě sv. Mikuláši. Letošní vyprovázení navíc bude o to symboličtější, že se koná 4. prosince na svátek sv. Barbory, patronky horníků.

dezinfekce

A právě havíři jsou dalšími postavami, které se vyskytují v legendách tohoto místa. V kostele sv. Mikuláše totiž jednou za rok vystupují z hlubin mrtví havíři, ale o tom více se bude vyprávět až na místě. Začíná se v 16 hodin.

Na příchozí čeká slovo duchovního, písně v podání loketského pěveckého sboru Cubitus i občerstvení v režii Loketských městských lesů. A samozřejmě přijde i sv. Mikuláš, i anděl a čert.

Podle karlovarského historika Stanislava Burachoviče se pověst o cestě sv. Mikuláše, který chodí nadělovat dětem dárky od hory Krudum, tradovala zhruba od Žlutic až po Cheb ještě na konci 40. let minulého století a zanikla až s odsunem německého obyvatelstva. Znali ji tedy pravděpodobně i tehdejší obyvatelé Sokolova.

Teprve archeologický výzkum na počátku tohoto tisíciletí odhalil, že pověst měla reálný základ, který se opíral o kostel zasvěcený tomuto svatému. Ten stával na rozcestí nad obcí Hrušková a zanikl už ve středověku. Díky výzkumu jsou dnes ruiny kostela oblíbeným výletním cílem. A byli to také organizátoři výzkumu, kdo před časem obnovil tradici vyprovázení sv. Mikuláše z tohoto místa s dárky za dětmi do kraje.

Pokud chcete i vy zažít neopakovatelnou atmosféru této akce uprostřed lesů, více podrobností najdete na stránkách města - v události. Příjezd ke kostelu je možný kolem sokolovského koupaliště Michal do osady Hrušková, kde je nutné zaparkovat a zbytek dojít pěšky (cca 10 minut).


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy