Sokolov: Strategický plán sociálních služeb se mění (TV Západ)

Sociální služby ve městě Sokolov se odvíjí od platného Strategického plánu na roky 2014 – 2018. Ten v současné době prochází aktualizací. Důvodem je příprava výstavby Domova pro seniory na místě 4. základní školy.

dezinfekce

„Nebylo to v tomto strategickém dokumentu. Takže vlastně už máme projekt. Už jsme zažádali o dotaci, abychom byli v souladu se strategickým plánem. Tak teď to vlastně uvádíme do souladu,“ popsala místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Dům pro seniory má mít kapacitu okolo 60 lůžek a náklady se budou pohybovat okolo 130 milionů korun. Vypomoci s financováním má dotace. Bez ní by město projekt nerealizovalo.

„Rozhodli jsme se postavit Domov pro seniory z jednoho prostého důvodu. Uvědomujeme si všichni, že péče o seniory je taková vizitka města. Jak se dokáže postarat o své dříve narozené hodně o tom městě vypovídá. Myslím si, že Sokolov má co nabídnout. Máme nízkonákladové bydlení pro seniory, kde máme 330 bytů. Máme různé aktivity pro seniory, ať jsou to sportovní či kulturní, různé kluby. Máme tísňová tlačítka, která seniorům, kteří jsou už méně pohybliví, umožní zůstat co nejdéle ve svém prostředí. Máme Senior Expres. A takovým završením je Domov pro seniory,“ vysvětlila Oulehlová.

Zařízení bude mít 40 jednolůžkových pokojů a 10 dvojlůžkových pro případ manželských párů. 

„Dnes je normální, že člověk chce mít soukromí, že chce dožít důstojně. Myslím si, že bychom se měli přiblížit Evropě. Každý, kdo sháněl někdy pro svého blízkého místo v Domově pro seniory, tak asi ví, o čem mluvím. Jsem ráda, že i kraj se rozhodl toto podporovat,“ doplnila Oulehlová.

Zařazením do krajského systému poskytovatelů sociálních služeb bude v sokolovském domově pro seniory zajištěno financování provozu. Počet seniorů se obecně zvyšuje a Sokolov není výjimkou. Generace těch, kteří v 60. a 70. letech Sokolov osidlovali, dnes tyto služby budou potřebovat. Do konce června se město dozví, zda získá od Ministerstva práce a sociálních věcí dotaci potřebnou k výstavbě.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy