Sokolov: Slavnosti vína připomenou dávnou tradici

Přestože se severozápad Čech zdá jako pramálo vhodný pro pěstování vinné révy, v historických pramenech můžeme nalézt zmínky o její výsadbě například v nedalekém Lokti. Vinná réva se opět pěstuje v Kadani či v Mostě.

dezinfekce

V současné době se v České republice révě vinné samozřejmě výborně daří zejména v oblasti Jižní Moravy a na Litoměřicku i Mělnicku. A právě víno z vybraných rodinných i větších moravských vinařství budete mít možnost ochutnat 3. srpna na Sokolovských slavnostech vína.

Dobré víno je nejenom nápojem králů, ale také tříbí mysl a povznáší na duši. Přijměte tedy pozvání do krásných prostor Sokolovského zámku, vychutnejte si sklenku skvělého vína a třeba si i uspořádejte malý piknik s přáteli v přilehlém parku. Navíc v době konání slavností bude v Sokolově probíhat první ročník soutěže Elegance historických vozidel. Pokud je nebudete zrovna řídit, nic vám nebrání zpříjemnit si jejich obdivování se sklenkou lahodného moku.

První rostliny podobající se révě vinné (vitis vinifera) se objevují ve fosiliích starších 65 milionů let, v druhohorách v periodě křída. První zmínky o pěstování révy a výrobě vína pochází z území dnešní Gruzie a Arménie, a to z období asi 8 000 let před naším letopočtem. Prakticky všechny velké starověké civilizace se zabývaly šlechtěním a výrobou vína, ať již to byli Egypťané, Sumerové, Babyloňané či Řekové. Díky římským legiím se réva vinná dostává ve 3. století i na naše území (předsunutá stanoviště legií se sídlem ve Vindoboně (dnešní Vídeň) na území dnešní Pálavy. Ve středověku je pěstování révy a výroba vína spjata zejména s liturgickými účely (krev páně) a církevními řády – Cisterciáci, Benediktýni a Františkáni.

- akce se uskuteční v sobotu 3. srpna 2019 od 14:00 do 21:00
- místem konání je zámek v Sokolově
- akce je součástí oslav 740 let založení města Sokolov
- chybět nebude občerstvení a cimbálovka
- vstupné pro návštěvníky 100 Kč
- zúčastní se například Vinařství Buchtovi Velké Pavlovice, Vinařství Vican Mikulov, Vinařství Suchý Velké Pavlovice a další. 

"Věříme, že se celá akce vydaří a budeme všichni plně spokojení a založíme tak novou tradici letního setkávání se nad sklenkou dobrého vínka," uvádí na svých stránkách město Sokolov.

Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy