Sokolov: Rehabilitovaní vojáci vzpomínali na události po srpnu 1968

Na události po 21. srpnu 1968 a okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy vzpomínali při setkání se starostkou Renatou Oulehlovou rehabilitovaní vojáci Josef Pulík a Jan Zmrzlý (zprava), kteří prožívali dramatické události po vstupu cizích armád v rámci „bratrské pomoci“ v našem regionu.

dezinfekce

Původně oficiální setkání s vedením města se změnilo v živou a neformální debatu, která se protáhla na více než hodinu. A poslouchat vyprávění o dění v tehdejší době by se dalo ještě mnohem déle. Oba hosté tlumočili starostce také některá přání a vzkazy od obyvatel města.

Oba pánové byli vojáky z povolání a po srpnu 1968 museli jako nepohodlní tehdejšímu režimu armádu opustit. Podle Josefa Pulíka, jenž sloužil v Sokolově, byly při prověrkách vyhozeny stovky důstojníků i poddůstojníků. 

„První, co přišlo při prověrkách na řadu, byl dotaz, jestli uznáváme vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Pokud jste odpověděli ne, bylo hotovo. Do týdne jste museli z armády odejít. Dotklo se to samozřejmě celé rodiny. Složité bylo najít práci, byli jste pod kontrolou státní bezpečnosti, která odposlouchávala telefony a cenzurovala poštu,“ uvedl Josef Pulík, který nedobrovolně opustil armádu coby major (nyní plukovník ve výslužbě).

Nepohodlný byl komunistickému režimu po roce 1968 také nadpraporčík (nyní kapitán ve výslužbě) Jan Zmrzlý, který sloužil v Karlových Varech. V jeho případě stačilo jen to, že manželka pocházela z kapitalistické Belgie. Na nabídku, že když se rozvede, může v armádě zůstat, nekývl.

Oba bývalí vojáci shodně hovořili o vzteku, smutku, lítosti a pocitu ponížení i bezmocnosti. Úvahy o tom, jak se případně postavit na odpor, vymazal rozkaz nepodnikat žádné akce.

„Do Sokolova dorazili cizí vojáci po třetí hodině ráno. Okamžitě obsadili strategické pozice, bylo to velké napětí. Rusové okamžitě přerušili spojení a diktovali nám, co smíme a co ne. Pořád jsme tomu nemohli uvěřit. Zvláště, když opakovali, že nám přišli na pomoc. Nikdo nechápal, o jakou pomoc se mělo jednat. Chovali se arogantně, povýšeně,“ vzpomínal pamětník.

Starostka Renata Oulehlová poznamenala, že si váží všech lidí, kteří zůstali věrni sami sobě a svým názorům. A to i přes skutečnost, že za to zaplatili perzekucemi a neměli lehký život ani oni, ani jejich rodinní příslušníci. Popřála vzácným hostům pevné zdraví a poděkovala jim za to, že se zajímají o dění ve městě Sokolov. Ze setkání si pánové Pulík a Zmrzlý odnesli drobné dárky i zajímavou publikaci o Sokolově a jeho proměnách.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy