Sokolov: Rada města žádá Ústavní soud, nechce rušit opatření (TV Západ)

Velké zklamání a obavy z budoucnosti vyvolala u vedení Sokolova iniciativa senátorů. Ti vyzvali Ústavní soud ke zrušení § 33 odst. 1 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Město využilo loňskou novelu tohoto zákona a přijalo opatření obecné povahy.

dezinfekce

To ve vyjmenovaných lokalitách umožňuje neproplácet doplatek na bydlení a čelit tak tzv. obchodu s chudobou.

„Je to další forma boje, který nechceme vzdát. Je to forma boje proti tomu, co se v současné době, nejen v Sokolově, ale i v mnoha jiných městech, děje. To znamená, že stále se státu, vládě, poslancům a senátorům nedaří zastavit obchod s chudobou. Ba naopak ta aktivita tuším 18 senátorů, kteří právě Opatření obecné povahy dali k Ústavnímu soudu, tak nás v Sokolově donutila k dalšímu kroku. Musím říci, že nás toto jednání senátorů, kteří v Sokolově nebyli a tu situaci neznají, nepříjemně zaskočilo. My prostě cítíme potřebu zastat se slušných lidí na rozdíl od těch, kteří se k nám přistěhovávají právě k obchodníkům s chudobou, kteří dodržují pravidla, která tato společnost dodržovat má. Takže to je opět jedna z forem, kdy chceme vytvořit jakýsi tlak a zvednout prst a varovat předtím, co se v této společnosti začíná dít. Máme čím dál větší pocit, a nebo, abych teď nemluvil za kolegy, tak si dovolím spíše za sebe – já mám stále větší pocit, že slušnost začíná prohrávat ten svůj boj s lhostejností, nezodpovědností a s těmi nešvary, která společnost přináší,“ popsal starosta Sokolova Jan Picka.

Jednomyslná shoda celé Rady města vyústila ve formulaci dopisu s výzvou Ústavnímu soudu. 

„Musím říci, že my jsme udělali, co bylo možné. Nemůže nám někdo říci, že jsme prostě udělali Opatření obecné povahy bez toho, aniž bychom se snažili situaci řešit,“ komentovala situaci místostarostka Renata Oulehlová.

Město v průběhu času spolupracovalo s vládní agenturou pro sociální začleňování, zřídilo oddělení prevence kriminality, zaměstnalo asistenti z řad minority a mnoho měst se v tomto inspirovalo. Městské společnosti zaměstnávají uchazeče o práci, město má pracovní skupiny s odborem školství, státní i Městskou policií. Slovy vedení má město pocit, že o své občany se dokáže postarat. Problémem jsou nově příchozí, kterých je za poslední dobu několik stovek. 

„Už jsme vyčerpali všechny naše možnosti. Musím říci, že Sokolov bylo první město, které toto Opatření, tuto vyhlášku využilo, a že se podařilo to, že do města nepřichází další lidé, že se vlastně zastavilo to, že lidé, kteří zde pronajímají byty, dělají jakési nábory po celé republice a snaží se sem dostat lidi za vidinou bytu,“ doplnila Oulehlová.

Řešení celé situace je možné pomocí cenových map, ale prozatím nebyla vůle na úrovni vlády.

„Cenová mapa, to je něco, co té situaci velice může pomoci. Hodně nás mrzí, že cenová mapa, to je něco, co se diskutuje již několik let, ale bohužel zatím realita nebo život je takový, že cenové mapy neexistují. Jenom pro zajímavost dodávám, že zatímco překupníci nebo majitelé bytů pronajímají byty za 100, 150 i za 250 Kč za m2, my v Sokolově pronajímáme naše byty za 50 Kč, v případě, že byt prošel celkovou rekonstrukcí, za 65 Kč za m2, a to je náš strop,“ dodal Picka.

Podle starosty Sokolova je potřeba se zamyslet na celým systémem sociálních dávek, protože jsou často zneužívány. Celý text dopisu je k dispozici na našich webových stránkách www.regionzapad.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy