Sokolov: První Sportovní hry seniorů přilákaly 128 účastníků (TV Západ)

Historicky první hry seniorů v Karlovarském kraji se odehrály ve čtvrtek 13. června v areálu Bohemia v Sokolově. Za projektem s názvem "Buď fit, seniore" stojí fitness trenér a bývalý mistr světa a Evropy ve sportovním aerobiku David Huf.

dezinfekce

„Akce, vedení, má za hlavní cíl, za prvé upozornit ve veřejném prostoru, že senior není na obtíž, že to není nemocný člověk, který jen obtěžuje, ale že nás tito lidé mohou nějakým způsobem naopak obohatit, někteří jsou mnohdy tzv. celoživotně „postižení“ sportem, chtějí se bavit, soutěžit jako děti. Toto je jedna z možností jak se potkat, zasoutěžit mezi sebou, povykládat si, potkat známé osobnosti, které se za chvíli sejdou, a to je hlavní motto akce,“ shrnul hlavní myšlenku soutěže David Huf.

Sportovní odpoledne proběhlo pod záštitami hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové, starostky Sokolova Renaty Oulehlové a vládního zmocněnce pro sport a olympijského vítěze z Nagana Milana Hniličky. Ten ukončil sportovní kariéru před lety a v nadsázce se chystá na tu seniorskou.

„Už se na to připravuji, proto jsem velkým podpůrcem sportovních her. Myslím si, že doba a význam sportu, jak se dnes snažíme prosazovat, tak typově jsou tyto akce přesně ukazatelem toho, že se potřebujeme postarat nejen o sportování dětí, ale i samozřejmě o sportování našich rodičů – současných seniorů. My, já, k tomu spějeme také, doufejme, že se toho dožijeme,“ komentoval hokejový mistr Hnilička.

Sportovní hry začaly hromadnou rozcvičkou s cvičitelkou Romanou Margetovou. 

Slavnostního zahájení a moderování celých her se ujal zkušený moderátor z České televize Jakub Bažant. 

„Strašně důležité je, že něco uděláte pro své zdraví, že jste aktivní a že jste se na sportovní hry přihlásili. V našem kraji to není, protože zde nemáme Radu seniorů. Věřím, že se nám to podaří a v dalších letech to již bude ve spolupráci Karlovarského kraje, protože když se bavím s ostatními hejtmany, tak v jejich kraji to už probíhá mnoho let. Takže moc děkuji, že zde mohu být a jsme rádi, že jako Karlovarský kraj jsme si tuto akci vzali pod křídla a že se poprvé v Karlovarském kraji koná,“ připomněla hejtmanka Vildumetzová.

„Myslím si, že je to i obhajitelné pro všechny, protože jsme v centru kraje a určitě dostupnost k nám je dobrá. Já za tuto možnost Kraji velice děkuji a věřím, že si to dnes všichni užijeme,“ doplnila starostka Oulehlová.

Organizátoři připravili pro soutěžící výběr z řady disciplín.

„Nejoblíbenější je chůze s holemi - nordic walking, pak je zde biatlon, letní forma biatlonu se svazem biatlonu dohromady, pak máme fotbal v chůzi – turnaj, potom petanque, to je nejoblíbenější hra družstev, a pak je zde dovednostní, na rychlost - slalom,“ vypočítal Huf.

Šestici sportovních disciplín doplnil skok do dálky. Senioři nad 65 let soutěžili v jednotlivcích muži a ženy a smíšená družstva. Nejstarší účastnicí byla Marie Chrenáková ze Sokolova, která navíc tento den oslavila 85. narozeniny. Prvním vítězem seniorských her byl v kategorii nordic walking Jan Fišák.

„Takže budeme znát prvního sportovního vítěze seniorů zde v Sokolově, a je to pan Jan Fišák,“ oznámil v cíli moderátor Bažant.

Ale vítězství nebylo to hlavní, co celou soutěž provázelo. Smyslem projektu je podle organizátorů vytvářet a podporovat komunitu aktivních seniorů a přispět k navazování jejich vzájemných kontaktů napříč generacemi. A hry byly příležitostí si vyzkoušet své síly a schopnosti. Například při letní verzi biatlonu.

„Paní Andělo, Vy jste zkoušela již střílet? Zkoušela, zkoušela. Jak Vám to šlo? Moc ne, protože vždy, když zaměřím a než to zmáčknu, tak se mi klepne ruka a už je to pryč. Ale trefila jsem se 2x, ale tato byla nejlepší. Já jsem všech pět sestřelila a Maruška zase tři. Všimla jsem si, že máte i stejnokroj. Ano. Kolik vás je tady celkem? Tři? Nás je zde pět. Scházíte se pravidelně? Ano, scházíme se v klubu, v Mariánských Lázních. Jezdíme i na bowling, na plavání, takže my jsme spokojené. Pocházíme, ne z Mariánských Lázní, ale z Velké Hleďsebe, ale jelikož tam nemáme Klub seniorů, tak jsme zde za Mariánské Lázně,“ popsala trojice seniorek z Velké Hleďsebi.

Do prvních sportovních her v Karlovarském kraji se zapojilo celkem 128 seniorů. Svůj stánek měli na sportovních hrách také preventisté Městské policie v Sokolově. Senioři se mimo jiné dozvěděli od členů spolku Bezpečná zóna, jak se bránit agresorům. Během her pomáhali dobrovolníci ze Studentského zastupitelstva města Sokolov.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy