Sokolov: Projekt nové knihovny startuje (TV Západ)

Přípravy na přemístění sokolovské Městské knihovny se dostaly do další fáze. Město vypsalo výběrové řízení na rekonstrukci dvou objektů na Starém náměstí. Práce by mohly začít na začátku příštího roku.

dezinfekce

„Jedním z důvodů a určitě podstatným je to, že konečně dojde k tomu, že sokolovské muzeum – muzeum, které je v zámku, bude zokruhováno a i podle vyjádření pana ředitele vůbec nebude problém s tím, že nově vzniklé prostory – uvolněné prostory, si naplní depozitářem. To vše jde samozřejmě ruku v ruce s tím, že se zrekonstruují zámecké sklepy. Věc, na kterou se těšíme všichni nejvíce, je stálá výstava sokolovského pokladu. Další podstatný důvod, který nás k tomu vedl, je ten, že Městská knihovna je v prostorách trošku stísněných, samozřejmě děkujeme za to, že jsme zde doposud nalezli azyl, ale sokolovská knihovna půjde do nových krásných prostor, které plně vyhovují nejen knihovně, co se týče výpůjčních prostorů, ale také zázemí. Já jsem s kolegy rád, že pracovníci, kteří zde pracují, tak budou v novém. Od začátku s nimi pečlivě komunikujeme. O každém kroku, který jsme kreslili, který projektant vytvářel, tak byl po pečlivém zvážení a po domluvě s vedením knihovny. Jeden důvod, který bych také chtěl zmínit je, že se město Sokolov rozhodlo, že koupí dva objekty, resp. dnes jsou tři, ale o dvou mluvíme v souvislosti s přestěhováním knihovny, a my jsme ve využití a přestěhování knihovny našli smysluplné využití právě pro ty dva objekty, které jsme na Starém náměstí koupili. Věříme, že to bude další střípek k oživení Starého náměstí. Tzn., že nyní dostaneme desítky tisíc návštěvníků na Staré náměstí a věříme, že i podnikatelé, kteří zde přežili tu horší dobu, tak si přijdou na své,“ vysvětlil důvody přesunu starosta Sokolova Jan Picka.

Lepší zázemí, včetně výtahu a přednáškového sálu, najdou nejen návštěvníci, ale také zaměstnanci knihovny. Při úpravách za zhruba 30 milionů korun se počítá také s většími zátěžemi stropů kvůli regálům s knihami. 

„Pokud vše dobře půjde, tzn., že se podaří vysoutěžit realizátora akce, nebude tam průtah v podobě např. odvolání, neúspěšných nabídek, tak by se mělo začít na začátku roku 2019. Věříme, že do jednoho roku bude vše hotovo. Pokud tedy vše dobře půjde, tak budeme rádi, když i vás přivítáme na začátku roku 2020 v  nových prostorách,“ dodal Picka. 

V současné době nejsou objekty s popisnými čísly 134 a 135 využívány. Knihovna by měla provozně spojit všechny části, kde byl v přízemí bar a v patrech byty. Druhý objekt je bývalá prodejna DM drogerie s pozdější dvorní dostavbu, která je z velké části pouze přízemní a na kterou je navržena nástavba pro rozšíření užitné plochy knihovny.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy