Sokolov: Projekt Čtyřka pro seniory zahájen (TV Západ)

Na místě bývalé čtvrté základní školy v Sokolově vyroste do dvou let pobytové zařízení pro seniory vyžadující celodenní péči. Město spustilo velký projekt nazvaný Čtyřka z vlastních zdrojů. Staveniště je již předáno firmě, která zařízení postaví.

dezinfekce

„Stavba pobytového zařízení pro seniory v Sokolově se opravdu stává skutečností. Dnes předáváme stavbu. Vznikne pobytové zařízení pro seniory, kde bude 61 lůžek. Je to pro seniory, pro lidi, kteří z důvodu věku nebo zdravotního stavu, potřebují 24 hodinovou péči. V novodobé historii města, po roce 1989, je to největší investice, a to v hodnotě 160 milionů včetně mobiliáře, kterou město financuje z vlastních zdrojů,“ popsala starostka Sokolova Renata Oulehlová.

„Do konce tohoto roku bychom rádi zvládli zakládání objektu a dostali se do prvního nadzemního podlaží s tím, že hrubá stavba by měla být dokončena v létě 2020. Celá stavba se dokončuje do ledna 2021. Myslím si, že vymezení v prostoru je poměrně vhodné, protože místa je tam díky pozemkům města vícero. Co se týče výměníku, je to samozřejmě komplikace, stejně tak zakládání na stávajících základech původně demolovaného objektu. Ale myslím si, že to není nic neobvyklého,“ přiblížil časový harmonogram prací a okolnosti stavby zástupce ředitele stavební firmy Pavel Kapic.

Domov pro seniory bude nejmodernější svého druhu v kraji.

„Budeme mít 41 jednolůžkových pokojů. Každý pokoj bude mít vlastní sociální zařízení, 10 pokojů bude dvojlůžkových pro lidi, kteří z jakéhokoliv důvodu nechtějí být sami nebo případně, a to se také stává, pro manželské páry, kteří péči samy o sebe nedokáží již zvládnout. Ono je to o tom, že člověk se snaží mít celý život své soukromí, žijeme ve svých domovech, a já vůbec nechápu, proč by to na konci života mělo být jinak, kdy to soukromí člověk potřebuje možná nejvíce, a pak je de facto na pokoji po třech, po čtyřech. Myslím si, že by lidé takto završovat své dny, měsíce, někteří i roky, rozhodně neměli. Jsem pyšná, že Sokolov to bude mít tak, jak by to být mělo,“ dodala Oulehlová.

Zařízení má mít celokrajskou působnost, řešit se bude ještě spolupráce s Karlovarským krajem. V letošním roce město uvolní z rozpočtu 50 milionů korun. Na celou akci má již peníze zajištěné z vlastních zdrojů a bez úvěru.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy