Sokolov: Revitalizace železničního depa. Využívat by ho mohly pobočky policejní a vojenské školy

Současnost a budoucnost sokolovské pobočky Vyšší policejní školy a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Praze, a také přípravy na otevření pobočky Vojenské střední školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové - to byla hlavní témata společného jednání vedení a rady Města Sokolova, zástupců Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov (ISŠTE), Sokolovské uhelné, Karlovarského kraje a zmíněných škol a resortů, která tyto školy zřizují.

dezinfekce

Debatovalo se například o tom, jak pro školy zajistit dostatečné prostory k výuce i ubytování studentů a také o revitalizaci železničního depa, jehož část by mohly obě školy využívat.

Vznik obou školních poboček, z nichž ta policejní už funguje, je podle všech zúčastněných unikátním projektem, který nemá v Česku obdoby. Město Sokolov i Karlovarský kraj chtějí obě školy v maximální možné míře podporovat, a to i finančně. Realizace záměru přitom není vůbec jednoduchá. Pobočka policejní školy zatím otevřela pro školní rok 2018/2019 jednu třídu s šestadvaceti žáky. V následujícím školním roce to už budou dvě třídy, každá po 26 studentech. Podle ředitele policejní školy Zdeňka Jedličky podalo přihlášky do prvního ročníku kolem devadesáti zájemců z našeho regionu. Pobočka policejní školy využívá prostory ISŠTE, tady by měla sídlit i pobočka vojenské školy. Ta chce otevřít obor zaměřený na strojírenství. Předpokladem je ale naplnění třídy alespoň 15 studenty, což se pro právě probíhající školní rok nepodařilo. Přijímací řízení je totiž u vojenské školy rozšířeno ještě o odborné zdravotní vyšetření uchazeče ve vojenské nemocnici. Testy fyzické zdatnosti pak platí pro obě školy.

Ředitel ISŠTE Pavel Janus považuje kromě jiného za jednu z klíčových věcí posun obou školních poboček do samostatných objektů. I to bude nutné v příštích měsících řešit, stejně jako ubytování studentů. Tady pomáhá Sokolovská uhelná se svou budovou bývalého generálního ředitelství HDB. Řešit bude třeba podle účastníků jednání i otázku dostatečné kapacity sportovišť, připravena je proto i studie revitalizace sportovní haly ISŠTE. Brigádní generálka Lenka Šmerdová, která má v Armádě ČR na starost také doplňování stavů, považuje záměr vytvořit v Sokolově pobočku vojenské školy za pozitivní krok. Podotkla, že nabízený strojírenský obor je velmi potřebný a nabídka pro studenty zajímavá. Zástupce policejní školy vyzvala, aby zájemce o studium, kteří nebudou pro limitovaný počet přijati ke studiu, takříkajíc přesměrovali na vojenskou školu.

Zástupci města pak prezentovali účastníkům jednání studii revitalizace bývalého železničního depa, které město získalo v letech 2015 a 2018 za celkovou částku 4,4 milionu korun. Z jeho části by mělo vzniknout výcvikové středisko integrovaného záchranného systému, které by sloužilo pro policejní i vojenskou školu. Areál má rozlohu kolem 3,9 hektaru a je v něm kolem dvou desítek nadzemních i podzemních staveb, které čeká demolice. V současnosti probíhá proces změny územního plánu s tím, že lokalita v něm bude zařazena jako smíšená výroba. To umožní realizaci tří záměrů. Tím prvním bude veřejné parkoviště a město podá již zanedlouho žádost o dotaci. Další část lokality by měla být využita pro nájemní sklady a třetí část právě pro výcvikové středisko. Podle sokolovského místostarosty Karla Jakobce je území řazeno mezi takzvané brownfieldy a tudíž je velká šance dosáhnout na dotace.

Ve výcvikovém středisku by měla být k dispozici například laserová střelnice pro dlouhé i krátké zbraně, posilovna, sál pro úpolové sporty, cvičiště pro praktickou výuku a modelové situace, lezecká stěna, přednáškový sál a mnohé další. Podání žádosti o dotaci pro první etapu budování výcvikového střediska je reálné v příštím roce po dokončení projektu. Na něm by se mohl podílet i odborný tým složený ze zástupců škol i města.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy